• Elin Regn och Frida Öst hoppas att deras antologi ska bidra till en ny debatt om kroppshår och att fler ska känna sig fria att behålla sitt kroppshår om de vill. Längst bort skribenterna Sofia Zettermark och Mattias Pettersson.
Skånes Fria

En hårresande antologi

Hår på kroppen är fortfarande något som upprör och berör. En del förväntas ha det, andra inte. Genusredaktörerna vill utmana normerna genom att ge ut antologin Om hår, där fjorton personer har tänkt till om sitt kroppshår.

Frida Öst och Elin Regn driver Genusredaktörerna, där de korrekturläser texter ur ett normkritiskt perspektiv. Tanken på att göra en antologi om hår föddes när de besökte en väns utställning som handlade om kroppshår. De kände att ämnet behövde diskuteras mer, och efterlyste texter om kroppshår på Facebook.

– När vi fick in så många bidrag som vi själva blev peppade och inspirerade av kände vi att vi ville sprida dem till fler, säger Frida Öst.

Texterna i boken består av noveller, essäer, dikter och blogginlägg och handlar om allt från att raka av sig håret på huvudet till att bli medveten om sitt kroppshår och samhällets reaktioner på valet att inte ta bort sitt hår.

Sofia Zettermark inleder sin text med att berätta om ett samtal med en barnmorska som säger att hon nästan blir chockad när hon ser en kvinna med könshår. Något som har ändrats under de senaste femton åren.

– Genusstrukturerna i samhället förstärks av skillnader mellan män och kvinnor. För män är det status att vara håriga, alltså ska kvinnor vara naturligt ohåriga. Fast det är ju ingen så då ska vi raka bort det istället, säger Sofia Zettermark.

Flera av texterna rör sig kring puberteten, tiden när kroppshår kan vara både en statusmarkering och något att skämmas för. Mattias Pettersson berättar i sin text om våndan över att vara den enda som inte hade hår på kroppen under högstadiet.

– Det finns ett så stort tidsspann för när killar kommer i puberteten, för en del händer det redan i femman-sexan och för andra först i början av högstadiet. Hela den tiden är det som en outtalad tävling om vem som är mest utvecklad, där folk kan vara så fruktansvärt elaka mot varandra, säger Mattias Pettersson.

Frida Öst och Elin Regn planerar att föreläsa på gymnasieskolor om kroppshår utifrån texterna i boken och hoppas att fler ska känna att de har rätten till sin egen kropp och fritt kan välja vad de ska göra med sitt kroppshår.

– Vi vill göra ungdomar medvetna om att det finns en norm och vad den säger. Samhället är så bra på att slingra in normen överallt och dölja den. Vårt mål är att få någon att tänka outside the box, säger Elin Regn.

Sofia Zettermark menar att boken även kan behövas i feministiska kretsar och grupper där det redan finns en diskussion om kroppshår, för att peppa folk att orka fortsätta utmana normen.

– Att vara hårig som kvinna är kanske inte en så stor utmaning i queera och feministiska rum. Men i de normativa rummen, när jag går på yoga till exempel, så stirrar alla på mina håriga ben vilket får mig att börja tvivla på mig själv. Ju mer stärkt en känner sig i sin egen gemenskap desto mer kan en hålla ut i normativa rum.

Releasefesten för Om hår hålls 14 februari, kl 19 på Galleri Wallst, Gustav Adolfs torg 10 i Malmö. Det utlovas bland annat högläsning ur boken och en hårig performance.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu