• Aida Al Akrawi.
Skånes Fria

Upplevde sig diskriminerad– nu får Aida ersättning

Aida Al Akrawi fick inte jobbet som projektsamordnare på Folkuniversitetet eftersom hennes svenska ansågs för dålig. Hon stämde arbetsköparen för diskriminering och får nu 48 000 i ersättning efter en förlikning.

På Folkuniversitet där Aida Al Akrawi jobbade som modersmålslärare skulle ett nytt projekt med att göra en podcast med sfi-elever startas under 2013. Projektet behövde en samordnare och de anställda uppmanades att söka tjänsten. Aida Al Akrawi som är utbildad både inom media och projektledning och tidigare har jobbat som reporter på Sveriges radio anmälde sitt intresse på direkten.

– Men jag fick bara undvikande svar från chefen trots att jag mejlade flera gånger och frågade hur det gick.

Strax innan semestern skulle börja kom beskedet att uppdraget hade gått till en av Aida Al Akrawis kollegor.

– Jag blev arg och ledsen och bad att få veta varför eftersom jag tyckte att jag hade bra meriter.

En av anledningarna som framkom var att Aida Al Akrawi, enligt arbetsköparen, inte pratade tillräckligt bra svenska.

– Jag blev väldigt förvånad. Jag har haft många arbetsplatser i Sverige och har aldrig tidigare blivit kritiserad för mitt språk, inte heller på Folkuniversitetet. Tvärtom hade jag hjälpt till att tolka för chefen och kuratorn på sfi.

Aida Al Akrawi vände sig till Malmö mot diskriminering för att få hjälp.

– Jag tyckte inte att det verkade rimligt att ställa högre språkkrav på en podcast på Folkuniversitetet än på Sveriges radio, säger Karin Henrikz, jurist på Malmö mot diskriminering.

Icke nödvändiga språkkrav för en anställning är indirekt etnisk diskriminering, enligt lagstiftningen. Om en person väljs bort på grund av sitt ursprung för att en arbetsköpare utifrån fördom antar att den sökande inte kan svenska tillräckligt bra är det direkt diskriminering.

Facket, i det här fallet Lärarförbundet, kopplades in och det hölls förhandlingar med Folkuniversitetet som slutade med att parterna var oeniga. Lärarförbundet bestämde sig trots det för att inte driva ärendet vidare till domstol.

– Tyvärr är det sällan som facket tar diskrimineringsärenden till domstol, säger Karin Henrikz.

Därför stämde Aida Al Akrawi Folkuniversitetet med hjälp av Malmö mot diskriminering. Nyligen träffades båda parterna och enades till slut om att arbetsköparen ska ersätta Aida med 48 000 kronor.

– Det känns som att de erkänner att de har gjort fel. För mig känns det skönt att det äntligen är över efter ett och ett halvt år.

Annika Dolk, rektor på Folkuniversitetet, anser inte att de har utsatt någon för diskriminering.

– Vi har ingått en förlikning för att båda parter ska kunna gå vidare på sitt håll. Från vår sida är detta nu utagerat och jag vill inte kommentera det ytterligare.

Aida Al Akrawi blev uppsagd på grund av arbetsbrist från Folkuniversitetet under förra året. Hon har varit sjukskriven i sammanlagt runt sju månader sedan händelserna tog sin början.

– Det har varit ett helvete, jag har mått väldigt dåligt och ätit antidepressiva.

Men nu har Aida Al Akrawi börjat en ny tjänst som vuxenutbildare för nyanlända i Ystad.

– Jag trivs väldigt bra på min nya arbetsplats där jag känner att jag har kollegor och chefer som stöttar mig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu