• Polisens rytteri i Limhamn.
Skånes Fria

Polis ville rida ner demonstranter i Limhamn

Nu ska åklagare granska en polis uttalande under demonstrationen i Limhamn i fjor. Flera personer skadades efter att ha ridits ner med hästar. Händelsen kommer upp till ytan igen efter att polisen gått ut med ett inspelat radioanrop.

En polis ville att rytteriet skulle rida ner ”svartklädda” demonstranter. Det var i augusti i fjor under Svenskarnas partis valmöte på Limhamns torg. Flera personer skadades senare när de reds ner av poliser till häst.

Händelsen följdes från en polishelikopter som cirkulerade över platsen och radioanropet och uttalandet fastnade på film. Inspelningen hamnade hos internutredarna som granskade anmälningarna mot polisen efter torgmötet.

Men internutredarna gick inte vidare med materialet och alla utredningar mot polisen lades ner. Det var istället deras kollegor som utredde misstankar mot demonstranter som slog larm om uttalandet. Kvällsposten var först med att publicera filmen på nätet efter att polisen hade gått ut med information om den.

– Jag tycker det är besvärande. Det är väldigt viktigt att väga samman det i en helhet. Vilka som fanns på plats. I vilket sammanhang det uttalades. Vad menade man? Och sen måste man dessutom tänka att även om poliserna är särskilt utbildade så är de också särskilt utsatta, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström till SVT.

Nu ska särskilda åklagarkammaren, som hanterar misstankar mot polisanställda, ta en ny vända med filmen.

Varför gick ni inte vidare med detta tidigare?

– Dessa delar ligger i ett tidigare skede än de händelser vi har utrett, säger Eva Nilsson, vice chefsåklagare.

Radioanropet kom klockan 13.56, enligt polisen, och drygt en halvtimme efter det reds demonstranterna ner.

Hur mycket har ni tittat på?

– Det är en flera timmar lång film. Jag vet inte exakt vad utredarna tittade på. Jag har tittat på de delar där vi haft en utredning om en påkörning och en påridning.

Enligt Eva Nilsson är det inte känt vem det är som pratar på filmen men det står klart vilken grupp av poliser det rör sig om, Delta 52.

– Jag kommer titta på vad som hänt i anslutning till yttrandet och vem det är som yttrar det, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Grannar tipsar om vanvårdade djur

Skåne ligger i topp med största antal utfärdade djurförbud hos Länsstyrelsen och det rör sig främst om vanvårdade husdjur som katter och hundar.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu