Polisen: Eftersökt nazist finns i Ukraina | Skånes Fria
  • Blodfläckar på platsen för mordförsöken på Kristianstadsgatan.
Skånes Fria

Polisen: Eftersökt nazist finns i Ukraina

För ett år sedan knivhöggs flera personer på Kristianstadsgatan i Malmö. Fyra personer kopplade till den skånska naziströrelsen pekades ut som gärningsmän och av dem befinner sig på flykt. Polisen har nu fått upp tydliga spår som leder till Ukraina.

Fyra personer skadades svårt den 8 mars förra året efter att bland annat ha knivhuggits. Utredningen gäller fyra fall av misstänkt mordförsök och är i princip färdig enligt polisens utredare, kriminalinspektör Sten Ove Nilsson. Fyra män misstänks för mordförsök men utredningen har försvårats av att en av dem håller sig undan.

31-åringen förhördes av polisen i närheten av brottsplatsen men fick sedan gå och har sedan dess varit försvunnen. Någon vecka efter händelsen på Kristianstadsgatan häktades han i sin frånvaro och efterlystes internationellt. Nu har polisen fått upp nya spår via mannens bankkonton.

Vet ni var han finns?

– Vi är ganska så säkra på att han finns i Ukraina. Det baserar vi på bland annat kontoöverföringar. De ligger både nära i tid och strax efter nyår, säger Sten Ove Nilsson.

31-åringen kopplas till Svenskarnas parti och hade strax innan mordförsöken i Malmö besökt Ukraina för att stötta det ukrainska partiet Svoboda. Under tiden på flykt har han intervjuats på högextrema sajter och via Facebook kommenterat händelserna i Malmö.

Skånes Fria har talat med 31-åringens försvarare, Theodor Nordenadler, som inte vill kommentera fallet och de nya uppgifterna. Under häktningsförhandlingen förra året meddelade han att 31-åringens inställning var att han förnekade brott.

Rekommenderade artiklar

Mordförsöken påverkade hela Malmö

På internationella kvinnodagen för ett år sedan knivhöggs fyra personer på Kristianstadsgatan i Malmö. Skånes fria tecknar bilden av ett år som har präglats av chock, motstånd, uppgivenhet och kärlek till en stad.

© 2018 Skånes Fria