• Spelarna i Billesholm IK är snabba på att svara på Thomas Hallings frågor och många har redan läst hans böcker och kan redogöra för handlingen.
  • Thomas Halling har skrivit ett hundratal böcker, för de allra minsta upp till lättlästa böcker för tonåringar. Under vår och höst reser han runt i landet för att uppmuntra till mer läsning.
Skånes Fria

Fotbollslag tränar läskondisen i Bjuv

Biblioteken i nordvästa Skåne testar ett nytt grepp för att öka läsandet hos barn. I projektet Läskondis samarbetar de med idrottsföreningar för att låta den fysiska träningen förenas med hjärngympa. Skånes Fria följde med Billesholms IK under en författarträff på biblioteket i Bjuv.

– Kan ni inte fråga mig varför jag skrev om Eddie, ett två tre!

– Varför skrev du om Eddie? säger femton barnröster i kör.

Det är författarträff med projektet Läskondis på biblioteket i Bjuv, och barn- och ungdomsförfattaren Thomas Halling är här för att prata med spelarna i Billesholm IK 02-03 om läsning.

– Jag jobbade som lärare under många år, och nu när jag skriver på heltid så tycker jag att det är viktigt att komma ut och träffa barnen. Läsning har så många fördelar, det är både nöje och avkoppling, pedagogik och fantasi, säger Thomas Halling.

Läskondis drivs av biblioteken i nordvästra Skåne och av Skåneidrotten och går ut på att uppmuntra idrottande barn- och ungdomar mellan 10 och 12 år att läsa mer.

Flera undersökningar visar att läsandet minskar hos barn, särskilt hos pojkar. Att sam-arbeta med idrottsföreningar är ett sätt att möta barnen på nya arenor, menar Terese Blandford som är bibliotekschef i Höganäs och en av initiativtagarna till projektet.

– Vi vill visa att kropp och knopp hänger ihop, och att det är viktigt att träna läsning på samma sätt som en tränar sin idrott, säger hon.

I ungefär hälften av kommunerna i regionen har idrotts-föreningar anmält sig för att vara med i projektet. Det har varit svårt att få med så många föreningar som de har önskat, säger Terese Blandford.

– Många gånger är det ideellt drivna föreningar, och tränare tycker kanske inte att de har tid med det här också. Men det betyder så mycket om tränaren säger att är viktigt med läsning, barnen lyssnar ju ofta mer på dem än på till exempel föräldrar.

I Bjuv nappade Henrik Ottosson, tränare i Billesholms IK direkt när han hörde talas om projektet.

– Det kändes som en positiv grej. Det blir mer avslappning för barnen att sätta sig med en bok istället för vid datorn eller med en läsplatta efter träningen. Språkmässigt finns det också stora fördelar med läsning, menar han.

Spelarna i laget har fått välja böcker ur Barnbokskatalogen, som biblioteket sedan har beställt och delat ut. När de har läst ut en bok kan de hämta ut en ny.

– Någon har läst ut två böcker på två dagar och tycker att det är jättekul, medan det går långsamt för andra. Nu har tjejerna själva bestämt att de ska träffas tio minuter innan träningen för att sitta och läsa tillsammans, säger Henrik Ottosson.

Malin Skön är bibliotekarie i Bjuv och en av dem som arbetar med Läskondis. Hon tror att det minskade läsandet bland annat beror på att det är så mycket annat som lockar i barnens värld i dag, som dataspel och internet, förutom att träningen tar mycket tid. Att läsa kan då bli ett sätt att återhämta sig menar hon.

– Genom att läsa kan du ju lära dig både om andra och om dig själv. Det är något som de kan ha nytta av även inom idrotten.

Som avslutning på projektet kommer det att utlysas en tävling där de medverkande föreningarna ska filma sitt bästa boktips. Vinnaren får 10 000 kronor. Henrik Ottosson vet precis vart de pengarna skulle gå.

– Det skulle hamna i vår kassa för att åka till Gothia cup 2017. Det kostar nästan 10 000 kronor att vara med och vi försöker åka vartannat år.

När Thomas Halling har avslutat med att berätta spännande cliffhangers om sina senaste böcker, är det dags för barnen att åka till fotbollsplanen för den vanliga träningen. På vägen ut säger Ellen Nilekull och Linnéa Ottosson att det tycker att Läskondis är ett bra initiativ.

– Det är roligt att det finns så mycket att välja på. Vi pratar mycket om vilka böcker vi har läst på träningen och ger varandra tips. Jag är sugen på att läsa Thomas böcker nu, säger Ellen Nilekull.

– Jag tycker det är tråkigt att läsa, men det är bra att vi gör det här så att vi kanske tycker att det är kul någon gång i framtiden, säger Linnéa Ottosson.

Fakta: 

Andra idrottsföreningar som deltar i projektet

Svalöv: Somaliska föreningens fotbollsförbund, pojkar 13-19 år.

Åstorp: Åstorpsorterns ryttarförening.

Klippan: Klippans GK gymnastikförening.

Landskrona: Landskrona konståkning. Varje tisdag bjuds alla medlemmar mellan 10 och 12 år in för att läsa tillsammans och prata om böcker. Författarträffar ordnas också.

Höganäs: Fotbollsföreningen Höganäs bollklubb pojkar 03 och Höganäs Basket, pojkar 02-04.

Projektet finansieras av Kulturrådet och Kultur i Skåne och pågår 15 januari- 15 maj 2015.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu