• Armend Nikq och Florentina Rushiti har kämpat för sitt barns överlevnad ända sedan hon föddes.
Skånes Fria

Treåriga Deas cancerkontroller riskerar avbrytas

Dea, 3 år, friskförklarades från leukemi i november. Nu hotas hennes efterbehandling av att familjen kan tvingas från Sverige. Migrationsverket menar att Danmark är första asylland och ska ansvara för asylansökan.

I en villa i en förort till Kristianstad visar Dea Nikqs föräldrar ett tidningsurklipp och bilder från ett sjukhus i Pristina i Kosovo. Med stora infekterade sår på handlederna och bröstet ligger Dea i en sjukhussäng.

– Det tog lång tid innan läkarna förstod vad det var för fel och hon blev väldigt illa behandlad, säger Deas mamma Florentina Rushiti.

Dea föddes i december 2011 och då upptäcktes att hon hade Downs syndrom. Efter ungefär ett år började Dea att må sämre.

– Jag var tvungen att åka med henne till sjukhuset ofta för att det skulle ge henne blod, säger Floretina Rushiti.

Först på våren 2014 fick Dea diagnosen leukemi. Med hjälp av uppmärksamhet i media och på grund av att det var valtider i Kosovo fick föräldrarna igenom att staten skulle betala för att behandla Dea utomlands. De har också fått hjälp av andra föräldrar i Skandinavien med barn som har Down syndrom.

I juni kom familjen till danska Århus för att Dea skulle få vård för sin leukemi. Hennes tillstånd var då allvarligt men behandlingen hjälpte och i slutet av november var hon frisk. I samma veva fick familjen ett brev från de danska myndigheterna att nu var det dags att lämna landet.

– Vi har ingenting i Kosovo, inget jobb eller boende, och sjukvården är dålig och kostar mycket pengar. Vi vet inte om vi klarar Dea där, säger pappa Armend Nikq.

När familjen var tvungna att lämna Danmark bestämde de sig för att ta sig till Sverige för att söka asyl.

– I Kosovo är synen på handikappade dålig. De som har ett handikapp stängs ofta in och göms undan. Det finns inte vård eller något stöd att få. Här kan Dea gå till lekplatsen och leka som andra barn utan att någon ser ner på henne och hon får den vård som är nödvändig, säger Armend Nikq.

Sedan de kom hit i december har de bott hos hans syster och hennes man. De sökte asyl, men eftersom de haft visum i Danmark menar Migrationsverket att det är Danmark som ska ha ansvar för familjens asylansökan enligt den så kallade Dublinförordningen.

– Vi är väldigt oroliga över hur det ska gå om vi tvingas åka till Danmark för att söka asyl, då måste vi bo på ett asylboende eftersom vi inte känner någon och det är inte bra för Dea som är mycket infektionskänslig, säger Florentina Rushiti.

Migrationsverket skriver i sitt beslut att Dea bör kunna få den vård hon behöver i Danmark. Men i Sverige pågår Deas efterbehandling och hon går på kontroller varannan vecka.

– I Danmark ville de skicka hem oss direkt när behandlingen var klar i november men i Sverige vill läkarna göra efterkontroller i 18 månader. De har också sett att Dea har hjärtfel och hon är blind på ena ögat.

Föräldrarna har överklagat Migrationsverkets beslut. Samma dag som Skånes Fria är på besök kommer beskedet att de får stanna till dess att överklagan behandlats i Sverige. De behöver inte komma till Migrationsverket dagen efter för att skickas till Danmark. Nu hoppas de att svenska myndigheter ska lyssna på deras historia, men fortfarande är de rädda att tvingas tillbaka till Kosovo.

– Vi har kämpat hårt för att få hit Dea och göra henne frisk. I Kosovo har hon ingen framtid. Det finns ingen hjälp att få för barn med Down syndrom och skulle hon bli sjuk igen vet jag inte vad vi skulle göra, säger Armend Nikq.

Fakta: 

Dublinförordningen

Den EU-bestämmelse som reglerar var den asylsökande får söka asyl. Innebär att det land som låtit den sökande komma in i EU ska vara ansvarig för att pröva asylansökan. Det är möjligt för Sverige att göra undantag från förordningen, men det görs sällan. Sedan en dom i EU-domstolen 2013 ska ensamkommande barn få sina fall prövade i det land de befinner sig, men för barn i familj gäller fortfarande Dublinreglerna.

Källa: FARR

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En dag med Asylstafetten

Landets Fria hängde med Asylstafetten på en tre mils promenad mellan Fagerhult och Högsby i de småländska skogarna.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu