• Hoten kom via sms. Bilden är arrangerad.
Skånes Fria

Telefonhot följdes av sexuella övergrepp

En 36-årig Malmöbo står åtalad för bland annat grov våldtäkt och människorov. Händelsen inträffade i december men redan under hösten fick polisen upp ögonen för honom då han anmäldes för sexuella hot mot flera kvinnor.

”Du kommer vara död innan helgen”.

I slutet av förra sommaren började meddelanden trilla in i telefonerna hos olika kvinnor i Malmö. De innehöll mordhot och detaljerade beskrivningar av kidnappningar och våldtäkter som mottagarna skulle utsättas för. Alla var skickade från oregistrerade kontantkort.

Den första polisanmälan kom in i augusti och redan då fick polisen in uppgifter om vem som kunde tänkas ligga bakom hoten. Under hösten fortsatte det. I efterhand har teleoperatörens loggar visat att de anonyma sim-korten satt i en 36-årig mans mobil. Samma man som namngavs i den första polisanmälan.

Mottagarna var både kollegor till 36-åringen och personer som han hade träffat genom tillfälligheter. Men mönstret var det samma, meddelandena var detaljerade och innehöll hot om våld och sexuella övergrepp. I december greps mannen, enligt åtalet efter att ha gjort allvar av hoten.

I veckan som gick startade rättegången. Enligt åtalet tvingade 36-åringen med sig en av kvinnorna hem till hans lägenhet i östra Malmö under knivhot och våldtog henne. Han misstänks för grov våldtäkt, människorov, misshandel och olaga hot. Enligt förundersökningen ska mannen ha använt silvertejp och handbojor för att hålla kvar kvinnan över natten. Övergreppet har slående likheter med beskrivningarna i hoten som skickades till Malmökvinnorna tidigare under hösten.

36-åringen nekar till brott men tillvägagångssättet när det gäller telefonkontakterna är inget nytt. 2007 dömdes han till fängelse i sex månader efter att ha hotat fyra kvinnor via brev. Två av dem arbetade som programledare på Sveriges television. Hoten hade i vissa fall sexuell karaktär och ingen av mottagarna var bekant med mannen.

36-åringen ska nu genomgå en medicinsk bedömning för att se om rättspsykiatrisk vård är mer lämpligt än fängelse om han fälls. Det blev inte bedömningen 2007.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu