Hallå där... | Skånes Fria
  • Eva Bonde och Jennie Lindholm står bakom Historiskan.
Skånes Fria

Hallå där...

...Eva Bonde, en av grundarna till Historiskan, en ny tidskrift om kvinnohistoria. I veckan är det smygläsning av första numret både i Malmö och på Skarhults slott.

Varför vill ni göra en tidskrift om kvinnors historia?

– Både jag och min kollega Jennie Lindholm jobbar med historietidningar, jag är redaktör på Allt om historia och Jennie är layoutansvarig på Populär historia. Vi stötte dagligen på spännande kvinnoöden som av olika anledningar inte platsade i de andra historietidningarna, så vi ville lyfta fram dem. Vi började som en Facebook-sida men nu blir det också en tidning.

Lyfts inte historiens kvinnor fram som det är i dag?

– Nej, vi har inte en jämställd historieskrivning, den är mansdominerad på alla sätt och vis. Det gäller både i läroböcker och i den allmänna historieskrivningen.

Vad kommer premiärnumret att innehålla?

– Det blir både porträtt på enskilda kvinnor och artiklar om händelser där kvinnor spelat en viktig roll. Till exempel berättar vi om kvinnorna som kämpade i fronten i spanska inbördeskriget, livet som piga förr och singellivet i Stockholm på 1800-talet.

Vilka sorters kvinnor skildras?

– Vi försöker tänka på mångfald, men det är svårt, för det mesta materialet som finns att tillgå handlar om vita medel- och överklasskvinnor. Vi försöker få med fler etniciteter och klasser. Inte bara hjältar heller, utan mer otrevliga typer.

Lyfter ni också fram transpersoners historia?

– I det här numret som kommer är de tyvärr inte så synliga. Det är en utmaning att hitta material om transpersoners historia. Men vi har fokus på det och det är absolut en grupp vi vill ha med om det blir fler nummer.

Blir det fler nummer?

– Det beror på hur stort intresse testnumret väcker. Förlaget fattar beslutet, men vi hoppas så klart att det blir fler.

Har du nån favorit bland historiens kvinnor?

– Den frågan får jag ofta, men det är omöjligt att säga en. Nästan dagligen stöter jag på kvinnor jag aldrig hört talas om. Senast var det Emmy Noether, den tyska matematikern. Det är alltid ett glädjeämne att upptäcka nya historiska kvinnor.

Fakta: 

Det blir smygläsning av Historiskan på Skånes konstförening i Malmö 27 mars, klockan 19 och på Skarhults slott utanför Eslöv 31 mars, klockan 17. Tidningen ges ut i butik 2 april.

Rekommenderade artiklar

Hallå där...

...Malmöbon Andreas Strömblad, som i veckan släpper den självbiografiska romanen ”Ett helvete är också ett liv” på Mogwai bokförlag. Boken handlar om ett liv med ätstörningar.

© 2019 Skånes Fria