• Regissörerna Shaon Chakraborty och Anna Persson och producent Anna Weitz.
  • Aina är en av de personer som filmen följer.
Skånes Fria

Hallå där...

Anna Weitz från Filmkollektivet Råfilm som har producerat den bioaktuella dokumentären Förvaret. Filmen följer två personer som frihetsberövats i väntan på avvisning och två personer i personalen på förvaret i Flen.

Hur kom filmen till?

– Idén föddes i slutfasen av en av regissörernas tidigare film Handläggaren som följer en ung asylhandläggare på Migrationsverket i Flen. Vid ett besök där fick filmteamet syn på en grupp människor ute på en inhägnad rastgård. När de fått reda på att gården tillhörde ett av Migrationsverkets förvar bestämde de sig för att försöka skildra även förvaret inifrån.

Vad handlar den om?

– Vi får följa Aina, en kvinna som har varit förvarstagen i sex månader. Hela familjen ska utvisas men det är bara hon som har tagits i förvar. Hon kämpar för att upprätthålla hoppet för sin familj och rädda sina barn men hon har inte mycket att sätta emot. Vi möter också Sami som vill sätta ord på de orättvisor han möter på förvaret. Dessutom handlar det om två anställda; Sophie och Solvig. Man kan säga att filmen handlar om strategier för att bevara sin mänsklighet på en omänsklig plats.

Hur gick inspelningarna till?

– Filmteamet vistades på förvaret i flera månader utan kamera och kunde bygga upp ett förtroende. Det råder egentligen kameraförbud därinne men de fick tillstånd att filma personer som gav sitt medgivande och upphävde sekretessen kring sina ärenden. Allt filmades inne på förvaret och filmen innehåller inte några intervjuer eller någon berättarröst utan publiken får följa med i de situationer som uppstod under inspelningen.

Varför behövs det en film inifrån ett förvar?

– För att visa att det finns förvar i Sverige, det är många som inte vet om det. Det är ett osynliggjort lidande. Vi vill visa att Sverige frihetsberövar människor som inte har dömts för något brott. Det sker hela tiden en stor diskriminering av papperslösa människor och det tar sig ett tydligt uttryck på förvaret.

Vad hoppas ni på med filmen?

– Vi hoppas att det blir en katalysator och att fler berättelser om och från förvaren kommer fram. I samband med att filmen visas på bio kommer vi ha samtal med publiken och vi hoppas även kunna komma ut i skolor, på arbetsplatser, till riksdagen och Migrationsverket. De som är på förvaret – både de som frihetsberövas och de som arbetar där - får bära konsekvensen av ett system som i sig inte är friskt. Människor som söker skydd och hjälp blir inlåsta och personalens arbetsuppgifter är att stötta dessa personer, men samtidigt gå emot deras vilja och bidra till att deras utvisning genomförs. Vi vill visa att det system vi har skapat bara är en historisk konstruktion och något som kan förändras.

Förvaret har Sverigepremiär 10 april, kl 18.15 på Folkets Bio Panora i Malmö och på Kino i Lund kl 18.45.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu