Debatt


Jeanette Stojic (V)
  • Jeanette Stojic (V), ledamot i Malmö kommunstyrelse.
Skånes Fria

Höjda politikerlöner ökar klyftorna

Nyligen beslutade Malmös kommunstyrelse att höja arvodena för politikerna. Det är fel menar Jeanette Stojic (V), kommunpolitiker och svetsare.

Jag är svetsare och montör men också fritidspolitiker för Vänsterpartiet. Som ledamot i Malmö kommunstyrelse reserverade jag mig nyligen för första gången på ett möte. Onsdagen den 1 april beslutade nämligen kommunstyrelsen att de redan höga politikerarvodena ska räknas upp ytterligare under mandatperioden. Vänsterpartiet var det enda partiet som reserverade sig mot ett beslut som innebär att politikerarvodena räknas upp med en procentsats motsvarande den genomsnittliga löneökningen för en kommunanställd.

Jag misstänker att det finns en förvriden tanke om rättvisa bakom principen för uppräkning av kommunalrådsarvoden – men faktum är att verkligheten för en arbetare och en heltidspolitiker ser väldigt olika ut. Medellönen för en arbetare är 24 000 kronor och ett heltidskommunalråd i Malmö tjänar i dag över 65 000 kronor i månaden. Det skapar en förtroendeklyfta redan som det är. En uppräkning i procent istället för krontal kommer dessutom leda till att inkomstskillnaderna fortsätter att öka.

Som svetsare och montör har jag sett arbetskamrater bli av med jobbet och a-kassan urholkas. Jag har sett klyftorna öka explosionsartat i Sverige och jag har sett vad det får för följder för samhället. Det är just det som har gjort att jag engagerat mig fackligt och politiskt. Därför att jag tror att vi kan skapa en solidarisk arbetsmarknad och ett jämlikt samhälle.

De flesta politiker i Malmö och i Sverige är fritidspolitiker och blir inte rika på den ersättning som utgår för inläsning och mötestid. Men Sveriges heltidspolitiker lever bra. I Malmö finns 11 kommunalråd och en heltidslön för kommunalråden i Malmö är i dag 65 038 kronor i månaden.

Vårt ställningstagande i Malmö kommunstyrelse återspeglar hur vi vänsterpartister resonerar kring våra uppdrag som förtroendevalda och det är ett ställningstagande som skiljer oss från alla övriga partier. Runt om i landets kommuner ifrågasätter vänsterpartister höga arvoden. I januari i år röstade Vänsterpartiet i riksdagen, som enda parti, för sänkta arvoden för riksdagsledamöter och tills vi får gehör för våra krav om sänkta politikerlöner fortsätter alla vänsterpartister att betala partiskatt. Det betyder att alla arvoden som överstiger drygt 27 800 kronor efter skatt ska efterskänkas till partiet. Det är fortfarande en väldigt hygglig inkomst. Alla Vänsterpartiet Malmös förtroendevalda betalar partiskatten och mest betalar våra två kommunalråd.

På mitt jobb växer politikerföraktet. Jag vill inte vara med och bidra till det. Jag vill kunna se väljarna i ögonen. Jag vill kunna relatera till den verklighet som finns utanför stadshuset och jag vill att de människor jag företräder ska kunna relatera till mig. Att vara politiker är inte en karriär att bli rik på, det är ett förtroendeuppdrag. Och det är ett förtroende som måste gå i båda riktningarna. Det handlar om något så enkelt som att stå i kontakt med de människor vi fått i uppdrag att företräda. Om att vara en del av det samhälle vi tillsammans förvaltar och förstå vilka utmaningar och förutsättningar vi faktiskt har.

Mycket är möjligt och jag tror att vi kan bygga ett solidariskt samhälle. Den främsta anledningen för mitt politiska engagemang är att jag vill minska klyftorna, inte öka dem. Men då måste även heltidspolitikerna ta sitt ansvar och anpassa sina löner. Jag kommer att fortsätta arbetet mot höga politikerarvoden och hoppas att fler partier tar ställning för minskade klyftor på riktigt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu