• Johanna Fridh under ett solo i operan Awakening reflecting. "Många av sångerna handlar om hur vacker naturen är, men vi vill få folk att tänka på att det kanske kommer förändras om vi inte tar hand om jorden", säger hon.
Skånes Fria

Elever tar ton i hållbarhetsopera

Kan opera kombinerat med konst få fler att engagera sig mot klimatförändringar? Det hoppas opera- och bildeleverna på Malmö Latinskola som har skapat föreställningen Awakening reflecting. I helgen visas den på Malmö klimatfestival.

Det hela började när musikläraren tillika operasångerskan Emilia Falcaru Oprea blev bjuden på en konsert arrangerad av Naturskyddsföreningen i Uppsala. Där kombinerades opera med ett bildspel som projicerades i bakgrunden. Tillbaka på jobbet på Malmö latinskola började hon arbeta på en föreställning som hennes operaelever och skolans bildelever kunde skapa tillsammans.

– Jag valde ut tio operastycken som på något sätt har anknytning till social hållbarhet, miljö, föroreningar eller krig. Sedan fick eleverna skriva korta repliker där de berättar vad sångerna handlar om och reflekterar kring miljön. På så sätt får de öva sig i att gestalta en roll också, säger hon.

Därefter presenterade hon idén för bildläraren Lena Anser, som satte samman en grupp elever för att göra illustrerande bilder till stycket. Teknikerna som har använts är framför allt grafik, foto och måleri.

– Vi har pratat med operaeleverna om vad vi vill göra och även utgått från vad vi själva känner när vi hör styckena. Vi hoppas att vi kan få folk att tänka till och förmedla ett viktigt ämne genom att kombinera sång och bild på det här sättet, säger Julia Wittrup som har skapat två korta filmer till bildspelet.

Eleverna i föreställningen kommer från blandade årskurser, och för en del är det deras första operaframträdande. Cornelia K Ahlgren sjunger bland annat Sea fever, en gammal engelsk visa.

– Den handlar om att längta till havet och är väldigt sorglig och känslosam. Den kanske inte direkt tar upp förstöringen av havet, men när man hör den kan man ändå blir ledsen över det vi gör med naturen, säger hon.

– Miljöförstöringen är ett viktigt och stort ämne där det inte görs tillräckligt. Folk är inte medvetna om vad det är som händer eller om att de faktiskt kan göra mycket själva för att påverka. Det är lätt att känna hopplöshet och tänka att det är politiker som bestämmer, men vi kan ju faktiskt påverka politikerna, fyller Tora Larsson i.

Lena Jocham tycker att tjusningen med opera är att den går att variera så mycket, och göra uppsättningar som är moderna och lyfter upp viktiga ämnen.

– Folk tror att det bara är gamla människor som gillar opera, men så är det inte.

Awakening reflecting spelas 17 april, kl 13 och 18 april, kl 12.45, Stora scenen.

Fakta: 

Några tips under helgen:

Klimatfestivalen pågår 17–18 april i Folkets Park i Malmö och arrangeras av Naturskyddsföreningen. Syftet är att lyfta hållbara lösningar och låta kulturen vara en del av omställningen till ett mer hållbart samhälle. Det blir bland annat workshops, filmvisning, klädbytardag och hållbarhetsmarknad.

Miljökabaréen Svårigheten att förhandla med en blåval av Sweet dreams. Ett möte mellan tre djur och det mänskliga samhället, som sätter fingret på gränserna för anpassning och människans möjlighet att förändra.

Frukost, filmvisning och samtal. Panelsamtal om varför kultur och miljö hänger ihop. Därefter visas filmen The yes men are revolting.

Hur kan jag skapa en klimaträttvis värld? Workshop med Power shift som lär ut nya verktyg och sätt att tänka strategiskt för att nå ut till fler.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där....

... Elin Johnsson som ställer ut sina djurteckningar på Dunkers kulturhus. I sina teckningar framställer hon djur i de maktpositioner som människor brukar ha.

Skånes Fria

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu