• Demonstranter och polis i Limhamn.
Skånes Fria

Friande domar efter protester mot nazister

Malmö tingsrätt friar tre demonstranter för våldsamt upplopp. Åtalet rörde händelserna runt Limhamns torg i höstas när Svenskarnas parti höll valmöte. Enligt rätten var det som mest upplopp i några minuter.

Runt 2 000 personer fanns på plats i Limhamn för att protestera mot Svenskarnas parti den 23 augusti. Torget var avspärrat med kravallstaket runt nazisterna och i luften hängde en polishelikopter sim filmade allt.

Enligt åklagaren var de tre skåningarna del av en folksamling som gemensamt utövade våld - ett våldsamt upplopp. Det skulle ha utspelat sig under loppet av två timmar och rört sig fram och tillbaka.

De tre männnen förnekade från början misstankarna. Rätten är inne på samma linje och friar dem.

Enligt domen går det inte säga att situationen som helhet, under två timmar, kan klassas som ett upplopp. Däremot öppnar domen upp för att det kan ha skett vid enskilda och separerade tillfällen på några få minuter. Men eftersom de tre demonstranterna inte var åtalade för något som hände just då så frias de.

Tingsrätten slår även fast att det inte gått att bevisa att någon av männen kastade föremål som träffade någon polis.

Domen berör även Sverigedemokraternas partiledare Jimnmie Åkessons besök i Malmö den 25 maj förra året. En av männen fanns på plats på Gustav Adolfs torg, slog grytlock mot varandra och greps av polisen. Enligt egen uppgift hörde han inte uppmaningen att sluta väsnas. Rätten köper den förklaringen och friar honom även på de åtalspunkterna.

Ytterligare sju personer står åtalade för bland annat våldsamt upplopp i Limhamn. Enligt åklagaren Jörgen Larsson kan domarna väntas tidigast till hösten. Det finns även ett par personer till som kan komma att åtalas. Så här långt har bara en person dömts till böter efter att ha hoppat över kravallstaketet runt torget i Limhamn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny kritik mot polisens taktik

Polisinsatsen vid protesterna mot Svenskarnas parti i Limhamn har mötts av kritik av demonstranter. Nu hörs även poliser som är missnöjda.

Skånes Fria

Grannar tipsar om vanvårdade djur

Skåne ligger i topp med största antal utfärdade djurförbud hos Länsstyrelsen och det rör sig främst om vanvårdade husdjur som katter och hundar.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu