• "En militär övning handlar inte om att försvara demokratiska värden. Det handlar om att öva sig på våld", säger Margarethe Müntzing, lokal Fi-politiker.
Skånes Fria

Militärövning får kritik från flera håll

När 1 500 soldater nu samlas i södra Skåne får närboende räkna med buller, skottsalvor och helikoptrar i luften.

– Plötsligt rullar tankbilar på Simrishamns gator. Det är obehagligt för alla, säger Margarethe Müntzing, lokal Fi-politiker.

Just nu arrangerar Försvarsmakten en omfattande militär övning i sydöstra Skåne. 1 500 soldater från olika delar av landet deltar i övningen, som startade i måndags och pågår fram till 12 maj.

– Förr kunde det ju vara 5 000 till 10 000 personer i sådana här övningar. Men med dagens mått mätt är det så stort det blir, säger Jan Bohman, presschef på Södra skånska regementet.

Övningen sker på ett större område som bland annat innefattar Revingehed och Ravlunda skjutfält. Syftet är enligt Jan Bohman att bygga upp det nationella försvaret.

– Det är som ett fotbollslag, om Malmö FF vill vinna Allsvenskan måste de träna rätt hårt. Om de slutar träna går det inte. Om vi i Försvarsmakten slutar öva får det betydligt svårare konsekvenser.

Försvarsmaktens aktiviteter för med sig höga ljudnivåer, militär trafik på civila vägar och helikoptrar i luften. Men Jan Bohman tror inte att boende på eller nära övningsområdena kommer att oroas.

– Vi värnar om våra demokratiska rättigheter och är en naturlig del av samhället.

Det håller inte Feministiskt initiativs Margarethe Müntzing, ersättare i kommunfullmäktige i Simrishamn, med om.

– En militär övning handlar inte om att försvara demokratiska värden. Det handlar om att öva sig på våld.

Simrishamn ligger nära Ravlunda skjutfält och Margarethe Müntzing menar att skottsalvorna hörs väl.

– Fönster skallrar flera mil från skjutandet. Många djur och barn skräms och dessutom lämnas blyskrot från kulor kvar i marken. I Simrishamn bor många flyktingar som flytt krig. Jag kan bara föreställa mig hur detta påverkar dem.

En annan som är kritisk är Lotta Hedström, kommunstyrelseledamot för Miljöpartiet i Tomelilla. Trots att Tomelilla ligger mitt i området där övningen ska ske, har hon inte fått någon information om den.

– Vi har inte ens haft uppe det för diskussion i kommunstyrelsen. En så pass stor övning borde det finnas ett samråd med kommunerna om.

Södra skånska regementets presschef Jan Bohman berättar att försvaret skickat ut information om övningen bland annat via post till närboende. Men Lotta Hedström säger att hon inte fått något brev. Visserligen bor hon inte i något av skjutfältens absoluta närområden, men Lotta Hedström tycker ändå att Försvarsmaktens information borde vara tydligare.

– Det är en demokratisk fråga. Allmänheten bör informeras så att de har direktinflytande.

På Försvarsmaktens hemsida är övningen nämnd på Södra skånska regementets sida. Men under den allmänna fliken ”övningar”, där alla större sådana annonseras, står inget om den. När jag frågar Jan Bohman varför, har han glömt att han tidigare kallat övningen ”så stort det blir”.

– Övningen är inte så stor att den platsar i det sammanhanget.

Fakta: 

Militärövning i södra Skåne

Försvarsmaktens övning innefattar skjutfälten Revingehed, Ravlunda, Björka, Hammar-Kabusa och Norra Åsum. Kommuner som berörs är Lund, Ystad, Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Kristianstad.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu