Krönika


Jonna Ingvarson
Skånes Fria

Allt ljus på historiens transpersoner

”Vem kunde drömma om att det i högstadiets och gymnasiets historieböcker skulle stå en enda rad om en transperson bland alla Vasor, Brantingar och Lincolnar.”

Kan du nämna en historisk transperson?

Jag ger dig några sekunder att tänka efter.

(Plats för tankepaus)

Kanske har du lyckats komma på en hel handfull. Annars tror jag att risken är att samma sak hände som när jag själv ställde mig frågan häromdan.

Att tankarna är som ett blankt ark.

För vem kunde drömma om att det i högstadiets och gymnasiets historieböcker skulle stå en enda rad om en transperson bland alla Vasor, Brantingar och Lincolnar.

Osynliggörandet är totalt.

För några veckor sen kom första numret av tidningen Historiskan. Målet är att lyfta fram en annan grupp som osynliggörs i historieböckerna: kvinnor. I en intervju frågade jag en av tidningens grundare, Eva Bonde, om transpersoner också får plats i tidningen. Hon svarade:

”Det är en utmaning att hitta material om transpersoners historia. Men vi har fokus på det och det är absolut en grupp vi vill ha med om det blir fler nummer”.

(Plats för suck)

Jag blir lite trött. Missförstå mig rätt, all kredd till Historiskan och målet att lyfta fram kvinnohistoria. Men argumentet att transpersoner inte får plats för att det är ”en utmaning”, det är precis samma argument som gör att historieboksförfattarna inte pallar skriva om kvinns. Det är klart det är svårt. Det är ju det som är grejen.

Men nu ska vi inte deppa ihop. Istället har jag ägnat mig åt några timmars googlande, och knåpat ihop en lista.

Här får ni ett helt gäng historiska transpersoner jag hoppas läsa mer om i både tidningar och skolböcker:

• Sylvia Rivera och Marsha P. Johnson. Transaktivister som kämpade i Stonewallupproret i New York 1969, efter att polisen gjort en razzia mot en gaybar.

• Christine Jorgensen. Den före detta soldaten blev först i USA med att vara öppen med sin könskorrigering 1952.

• Magnus Johansson. 1700-talsspelman som dömdes för att ha ”klätt ut sig olagligen”. Tros ha dött av sviterna efter vistelsen i Stockholmsfängelset.

• Wilmer Broadnax. Tenorsångare som turnerade över hela USA med en av 40- och 50-talets mest populära gospelgrupper, The Spirit of Memphis.

• Renée Richards. Tennisproffset var med och skrev transhistoria 1977, när hon vann sitt mål mot American Tennis Association – och fick rätt att tävla som kvinna.

• Lili Elbe. Dansk konstnär som anses vara den första personen i världen att genomgå en könskorrigering. Dog av komplikationerna år 1931.

• Alan Hart. Amerikansk läkare, född 1890. Utvecklade ett behandlingsprogram för tuberkulos som räddade tusentals liv.

Fakta: 

Begrepp förändras och det är inte säkert att alla på listan använt just ordet transperson om sig själva.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu