• Historikern Heléne Lööw i samtal med statsvetaren Anders Hellström.
  • Stefan Jacobsson, partiledare i SVP, under en demonstration i Jönköping den 1 maj 2014.
Skånes Fria

SVP går i graven - aktivisterna finns kvar

Svenskarnas parti (SVP) har meddelat att organisationen läggs ner. Partistyrelsen, med toppen baserad i Skåne, menar att det har varit svårt att rekrytera kandidater. Enligt historikern Heléne Lööw handlar det snarare om interna konflikter inom naziströrelsen.

När ledaren Stefan Jacobsson valtalade i Limhamn i augusti möttes han av massiva protester. Månaden efter valde 94 malmöbor att lägga sin röst på partiet.

I riksdagsvalet landade resultatet som helhet på strax över 4 000 röster. Det var en ökning med över 600 procent jämfört med valet 2010.

Men nu har ledningen avvecklat partiet och en av orsakerna som pekas ut är det gick sämre än de tänkt i höstas. Att nå ”nästa nivå” skulle vara omöjligt enligt ett pressmeddelande. Andra orsaker som nämns: för få kandidater och rasande medlemstal.

Historikern Heléne Lööw, specialiserad på nationalsocialism, menar att scenariot inte är något nytt. I tisdags gästade hon Malmö högskolas skiftesföreläsningar för ett samtal om svensk nazism.

– Jag tror många här med fasa minns den 8 mars förra året.

Så inledde moderatorn Lars Mogensen kvällen. Han syftade på mordförsöken på Kristianstadsgatan den 8 mars förra året. Flera av de misstänkta har kopplingar till SVP som tillsammans med Sverigedemokraterna fick stort utrymme under föreläsningen på biografen Panora.

Heléne Lööw ser förklaringen till nedläggningen av SVP i partiets konflikt med Svenska motståndsrörelsen (SMR) som nyligen kuppade in sig i Ludvika kommun. En konflikt som i hennes ögon är en skiljelinje mellan fascism och renodlad nationalsocialism.

– Efter valet har SVP tappat succesivt till SMR och andra. Då gör man som de alltid gör. Man uppgår inte i eller samgår med någon. Man lägger ner verksamheten.

Men nedläggningen ska inte tolkas som att aktivisterna försvinner. Det troliga är att de dyker upp någon annanstans i rörelsen tror Heléne Lööw.

– Det är ett mönster som vi har sett under de här 90 åren. Det är fraktionstriderna. Rörelsen är kontinuerligt söndersliten av fraktionstrider, säger Heléne Lööw.

Under efterkrigstiden kom Malmö att spela en viktig roll för svensk nazism. Staden var bas för fascisten Per Engdahl och Malmörörelsen som Heléne Lööw menar att dagens SVP har hämtat sina idéer från.

– Han är en av dem som formar den Europeiska sociala rörelsens [Malmörörelsen] program och strategier. Det innebär i korthet att man byter ut ras mot kultur. Man pratar om att kulturer inte kan blandas, Heléne Lööw.

När publikens frågor släpptes på kom direkt frågan om Sverigedemokraterna och definitionen av partiet. Varken Heléne Lööw eller hennes diskussionspartner, statsvetaren Anders Hellström, hade något bra svar.

– SD är ett komplicerat parti och det är även deras europeiska kollegor. De är ideologiska hybrider som vi inte har ett bra namn för. Det är många delar som har smält samman till något som det inte finns en term för, säger Heléne Lööw.

Frågan i titeln på föreläsningen, ”Svenska nazister – hur farliga är de?”, förblev obesvarad. Skånes Fria bad historikern om hennes åsikt. Det finns inget enkelt svar menar hon och beskriver försiktigt läget som att det råder en ”en höjd retorik” just nu.

Var leder det?

– Det blir mer aktivism och gatuaktivism. Och mer konfrontation.

Var tror du SVP:s hemlösa aktivister tar vägen?

– En del blir kvar i politiken och andra går in i kulturella projekt som ideologiska tidskrifter, historiska föreningar eller ”think tanks”. En del av dem tar nog time-out.

Fakta: 

Tidskriften Expo kartlägger vad de kallar den ”rasideologiska miljön” i Sverige. I rapporten Intolerans 14 från tidigare i år presenteras de grupper som enligt kartläggningen var aktiva under förra året. Organisationerna som listas är: Blood & Honour, Crew 38, Frihetsrock, Hammerskins, Identitära nätverket, Nordisk Ungdom, Svenska Motståndsrörelsen, Svenskarnas parti och Nationaldemokraterna. De två senare är numera nedlagda.

Partiet har haft delar av styrelsen placerad i Skåne. Det startades 2008 när organisationen Nationalsocialistisk Front (NSF) lades ner och gick först under namnet Folkfronten. Styrelsen var den samma och medlemmarna fördes över från NSF till SVP. I valet 2010 fick partiet ett mandat i Grästorps kommun - det första nazistiska partiet i en folkvald församling i Sverige sedan 40-talet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Grannar tipsar om vanvårdade djur

Skåne ligger i topp med största antal utfärdade djurförbud hos Länsstyrelsen och det rör sig främst om vanvårdade husdjur som katter och hundar.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu