• Vi slänger mat som är fullt ätlig. Skånska kommuner borde ta ansvar för att matsvinnet minskar, menar Konsumentföreningen.
  • Vi slänger mat som är fullt ätlig. Skånska kommuner borde ta ansvar för att matsvinnet minskar, menar Konsumentföreningen.
Skånes Fria

Mat slängs i onödan - kommunerna saknar mål

Vi slänger 28 kilo fullt ätlig mat per person varje år. Ändå saknar flera skånska kommuner mål om att minska matsvinnet.

200 000 bilar under ett år - lika mycket växtgasutsläpp motsvarar maten som slängs i svenska hushåll. Men var tredje kommun har inga mål för att minska matsvinnet. Det visar en ny undersökning från Konsumentföreningen Stockholm.

– Många kommuner arbetar med att få in ekologiska varor och det är ju jättebra, men matsvinnet är faktiskt den viktigaste frågan när det kommer till mat och miljö, säger Louise Ungerth, chef för konsument och miljö på Konsumentföreningen.

Med matsvinn menas den del av matavfallet som är ätbar mat. Frågan om matsvinnet är viktig eftersom livsmedelsproduktionen är så miljöbelastande, tycker Konsumentföreningen Stockholm.

– 25 procent av alla växthusgaser kommer från matproduktion. Om vi då inte äter upp det som är på våra tallrikar är all miljöpåverkan helt i onödan, säger Louise Ungerth.

Men det handlar också om ekonomi. En familj med två barn och två vuxna kan spara 6 000 kronor om året om matsvinnet äts upp istället för att slängas.

Alla skånska kommuner har inte deltagit i undersökningen, men av dem som svarat saknar Helsingborg, Ystad, Staffanstorp och Vellinge mål om att minska matsvinnet. Louise Ungerth anser att kommunerna har ett stort ansvar, både för att sätta upp mål och påverka hushållen genom information och tips.

Anders Lundström (KD) är ordförande i Miljönämnden i Helsingborg - en av de kommuner som i undersökningen svarat att de saknar mål för att minska matsvinnet.

– Matsvinnet är naturligtvis ett problem, som vi tar allvarligt på. Därför är vi tuffa i vår målsättning och kommer i den nya avfallsplanen som tas fram ställa hårda krav att bli bättre.

Anders Lundström vill inte föregripa den nya avfallsplanen, men utlovar påverkansarbete och förslag på mätetal av matsvinnet.

Anders Lundström påpekar också att Helsingborg genom avfallsbolaget NSR samlar in matavfall som görs om till biogas.

Men att samla in matavfallet räcker inte, menar Louise Ungerth.

– Att förebygga matavfall ger tio gånger så mycket energi som att göra biogas av avfallet.

Ute i Europa pratas det mer och mer om matsvinn. EU har som mål att halvera svinnet till 2020 och Frankrike har nyligen förbjudit butikskedjor att slänga mat.

– Jag har arbetat med frågan sen 2008, då var det ingen som pratade om matsvinn. Så det har verkligen hänt mycket, säger Louise Ungerth.

Fakta: 

Tips för att minska matsvinnet:

* Planera dina inköp, köp inte mer än vad du gör av med.

* Köp mat med kort datum om du vet att du ska äta den snart.

* De flesta grönsaker och frukter håller längre i kylskåp. Om du vill ha dem framme - ät upp dem snabbt.

* Skrumpna grönsaker går utmärkt att ha i en gryta eller soppa.

* Släng inte mat för att den passerat bäst före-datum. Titta, lukta och smaka först.

* Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde och ost, går bra att frysa. Även små mängder mat är värt att frysa in.

* Gå regelbundet igenom vad som finns i frysen och planera för att äta upp maten i tid.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu