Skånes Fria

Sorglös konst intar garage

När konstgruppen Plx skapar utställningar blir lokalen och stämningen en del av konsten. I helgen bjuder de in till en mystisk fest tillsammans med lokala konstnärer i ett parkeringsgarage i Sorgenfri i Malmö.

– Det här är den sista plats där det från utsidan går att föreställa sig att det pågår någon sorts konstverksamhet.

Alexander Höglund blickar ut över parkeringsgaraget. Så när som på några bilar, ett bord och de första delarna av ett konstverk är här tomt. Men snart ska den halvskumma byggnaden fyllas av mer konst, rökmaskiner och kulörta lampor. Konstgruppen Plx arrangerar i helgen utställningen Sorgenfri: celebration, där Malmökonstnärer visar konst och performance på temat fest och deltagande.

– Konstnärerna har fått tolka temat väldigt fritt. Vi hoppas att det ska bli en performativ upplevelse i sig att besöka utställningen, säger Alexander Höglund.

Plx har tidigare skapat tillfälliga utställningar i en rivningslokal i Kirseberg. När de bestämde sig för att göra något i Sorgenfri kontaktade de MKB för att ta reda på om det fanns någon outnyttjad lokal som de kunde använda.

– MKB var snabbt med på det. De verkar vilja se ett kulturellt uppsving i området. De berättar gärna om nödbostäderna som kallades Hollywood som låg här tidigare, och att författaren Mary Andersson skriver om området i sina romaner, säger Alexander Höglund.

Elvira Varghans är en av konstnärerna som deltar i utställningen. Hon tycker att det är kul att det går att upptäcka nya platser i Malmö.

– Det är häftigt att det finns platser som liksom är hemliga.

Eftersom utställningen äger rum i ett garage kommer det att dyka upp en hel del bilar under helgen. En hiphopgrupp gör ett verk där de rullar in en bil samtidigt som det väller ut rök och spelas rapmusik. Det kommer också finnas en bar i en baklucka.

Verket som Elvira Varghans gör tillsammans med Maja Li Härdelin är en blandning av skulptur och performance.

– Vi vill hylla de fem sinnena, så det går att vara delaktig genom att titta, känna, lukta och så vidare. Det är extra kul med barn, de vågar ofta komma fram och interagera med verken på ett annat sätt än vad vuxna gör.

Alexander Höglund hoppas att det kommer många, både stora och små, som tycker om att leka.

– Platsen inbjuder ju verkligen till lek, det går inte att göra någon skada.

Fakta: 

Plx Sorgenfri: celebration

26 juni, kl 17–22, samt 27 och 28 juni, kl 14–18. Parkeringsgaraget på Sorgenfrivägen 40 i Malmö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu