• "Det har varit blod, svett, tårar och en massa skratt", säger Martin Liljegren (till höger) som tillsammans med Fredrik Gunnarsson (till vänster) och Linda Nehlstedt (mitten) fixar med teatern.
  • "Vi funderar på att ha biljettluckan i min gamla Volvo", säger Fredrik Gunnarsson.
  • Ladan rymmer ett 40-tal personer i publiken.
  • Fredrik Gunnarsson, Linda Nehlstedt och Martin Liljegren startar en stadsteater i det lilla samhället Bjärnum i norra Skåne.
Skånes Fria

De bygger en stadsteater i Bjärnum

I den lilla orten Bjärnum i norra Skåne bor knappt tre tusen personer och skyltfönster gapar tomma. Här – i en omgjord svinalada – startar Fredrik Gunnarsson en egen stadsteater.

Trädgården är halvt belamrad med verktyg och bråte. Framför ingången till den röda ladan står ett gäng långa brädor lutade. De ska bli ett ljudisolerande staket som dämpar dånet från grannarnas gräsklippare. Och elen väntar fortfarande på att dras.

– Det kanske inte ser ut som att det ska bli teaterpremiär till helgen. Men det ska det, säger Fredrik Gunnarsson.

Historien bakom Bjärnum stadsteater började för två år sedan. Då satt Fredrik Gunnarsson på verandan till sin gulmålade trävilla i Bjärnum och grubblade. Det var sommarsemester från skådisjobbet på Malmö stadsteater. Han hade tråkigt, kände sig ensam.

– Jag satt och stirrade på ladan på baksidan av huset när jag fick en idé. Tänk om jag kunde göra om ladan till en teater? Då skulle här vara fullt med folk om somrarna. Och jag skulle inte vara så ensam.

Fredrik Gunnarsson började tömma ladan som var full av bråte. Hans Volvo duett från 1965 (lika gammal som han själv) parkerades i trädgården. Med hjälp av några vänner har ladan fått en scen och ett 40-tal sittplatser i snidat trä med gulddetaljer. En kristallkrona hänger i taket.

– När Fredrik först berättade om sin idé suckade jag bara. Fast när jag fattade att det var på allvar ville jag vara med. Det har varit blod, svett, tårar och massa skratt, säger kompisen Martin Liljegren.

Vi kör genom byn, det ska köpas singelsten. Grannar tittar upp från sina gräsklippare, höjer händerna och vinkar. Fredrik Gunnarsson är känd under namnet Svartman i Bjärnum – så heter nämligen polisen han spelar i otaliga Wallander-filmer.

Bilen passerar byns fåtal affärer, några skyltfönster står tomma. Bjärnum hade en gång ett 40-tal möbelfabriker, nu har nästan alla bommat igen. Folkmängden peakade på 1980-talet.

Att byn nu får en stadsteater får nog anses vara oväntat.

– Har byn behov av en teater? Kanske? Det känns så pretentiöst att komma och säga att man ska bidra med nån form av finkultur, säger Fredrik Gunnarsson.

– Det är pretentiöst, men det får det väl vara, påpekar Linda Nehlstedt, Fredriks partner.

– Jag tror Bjärnumsborna klarar att vara kulturella själva. Men jag hade blivit väldigt glad om de kom till teatern, säger Fredrik Gunnarsson.

Den första pjäsen som sätts upp på Bjärnum stadsteater är Patrick Süskinds Kontrabasen. Den handlar om en man som spelar kontrabas i en symfoniorkester. Hela livet har han stått i bakgrunden, men han smider planer för att förändra sin framtid.

Kontrabasen är en monolog och Fredrik Gunnarsson spelar den enda rollen. Det har han gjort innan, på Malmö stadsteater för 15 år sedan.

– Jag upplevde pjäsen annorlunda när jag var yngre. Mera komisk. Nu förstår jag huvudpersonen mer. Många gör sin plikt längst bak i ledet, men vi vill nog alla få uppmärksamhet ibland.

Kontrabasen får hela 20 föreställningar under juli. Vad som händer sedan är inte bestämt. Fredrik Gunnarsson vill gärna spela verk med fler personer i ensemblen. Stand up-kvällar är en annan tanke. Främst ska teatern vara öppen på somrarna.

– Vi har massor med idéer. Vi kör på så länge det är roligt, säger Linda Nehlstedt.

– Lusten måste vara drivande, inflikar Fredrik Gunnarsson.

Ändå känner gänget av premiärnerverna. En del förköp har sålts, men det finns en rädsla för att få ska dyka upp. För det är ett våghalsigt projekt för lilla Bjärnum – en stadsteater i ett samhälle som inte ens är en stad.

Fredrik Gunnarsson sätter hopp till de reaktioner han fått.

– Vissa säger att teatertraditionen är på väg att dö ut, men det känns precis tvärtom. Folk har varit barnsligt förtjusta. En teater i en lada, det är väl en knasig idé folk lystrar till. Jag tror människor mer och mer vill uppleva saker såhär, småskaligt och personligt. Vi vill inte känna oss som anonyma besökare, vi vill komma nära.

Fakta: 

Bjärnum stadsteater

Slår upp portarna på fredag den 26 juni. Läs mer på bjarnumstadsteater.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bryt en boknorm i sommar

Idétorka på läsfronten i sommar? No worries. Skånes Fria tidning har samlat en hel hög med normbrytande boktips.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu