Vill stoppa censur av bröstvårtor | Skånes Fria
  • Malin Garptoft.
Skånes Fria

Vill stoppa censur av bröstvårtor

Hallå där...

Malin Garptoft, Malmöbo som driver aktionen ”Free the nipples”, som genom ett Facebook-event uppmanar användare att publicera bilder på sina bröstvårtor den 1 juli.

Hur fick du den här idén?

- Det grundar sig i en kampanj som blivit väldigt stor i USA och som började efter att bröstvårtorna på en modell censurerades i ett modereportage. Det blev en stor debatt och det är därifrån uttrycket ”Free the nipples” kommer. Jag har inte startat det svenska initiativet, men jag har gjort ett Facebook-event som nu har över 8 000 deltagare.

Varför vill du att vi ska visa våra bröstvårtor på sociala medier?

- Jag själv och många jag känner som jobbar med sex, sexualitet och sexualpolitik blir ofta censurerade på Facebook. Det är märkligt att främlingsfientliga och våldsförhärligande grupper får finnas på Facebook, men att den som publicerar en bild på en kvinnas bröstvårta blir censurerad. Underförstått menar de att det är obscent. Jag tycker det är mer obscent med till exempel rasism och homofobi.

Varför censureras bröstvårtor då, tror du?

- Det handlar om sex. Bröstvårtan på en kvinnligt kodad kropp är förknippad med sex, medan bröstvårtan på en manligt kodad kropp inte är det. Jag tycker att alla människor själva ska få bestämma om de vill bli förknippade med sex eller inte. Eventet är en markering, att Facebook inte ska göra skillnad på bilder beroende på vem bröstvårtan sitter på.

Vad har du fått för respons?

- Mest positiv, både från Sverige och utlandet. Sen är det en hel del troll som kommenterar, som bara vill provocera. Men jag har valt att inte censurera någon, det strider ju lite mot eventets syfte.

Kommer det att ske någon aktion utanför sociala medier?

- Just nu är kampanjen bara kopplad till Facebook, men jag vill inte utesluta att vi kommer ta den ut i verkligheten. Allt som händer på forumet speglar ju det som händer utanför. Det är en censur som pågår även utanför den virtuella världen. Nu när det blir sommar och badhus och stränder befolkas kommer den här frågan säkert komma upp igen.

Rekommenderade artiklar

”Jag blir taggad av smällarna”

Att rusa rätt in i någon utan att väja kan verka både tanklöst och skadligt. Men i Limhamn Griffins damlag handlar det om att övervinna rädslor.

Sexofredade politiker - nu döms skåningen

En 36-årig skåning trakasserade ledande politiker på telefon och sms. Nu döms han till fängelse för sexuellt ofredande.

– Han har velat tysta dem som inte haft samma politiska uppfattning som han själv, säger advokat Claes Borgström.

© 2018 Skånes Fria