Gatukonsten intar landsbygden | Skånes Fria
  • "Hon har skapat Brick lady, en kvinna i jätteformat som tar stor plats och gör goda saker för världen", säger Mia Gröndahl om New York-konstnären Lady Pink, som medverkar på Street Art Österlen.
  • En av Sveriges största graffitikonstnärer, Carolina Falkholt aka Graffitta, kommer till Street Art Österlen.
  • Mia Gröndahl är med och anordnar Street Art Österlen, den första gatukonstfestivalen någonsin som sker på landsbygden.
Skånes Fria

Gatukonsten intar landsbygden

Många förknippar graffiti med betong, buller och storstadsmiljö. Det vill festivalen Street art Österlen ändra på.

Gatukonsten smög sig in på Österlen redan för ett år sedan. Då målade graffitikonstnären Carolina Falkholt en färgsprakande figur på en husvägg mitt i Simrishamn. Mia Gröndahl var en av initiativtagarna.

– Det blev bra respons och vi som var involverade sa till varandra: varför nöja oss med en vägg när vi kan måla hela Österlen?

Tanken har nu växt till en åtta dagar lång festival, som drar igång på lördag. Street art Österlen sträcker sig över fyra kommuner: Tomelilla, Ystad, Sjöbo och Simrishamn. Ett 20-tal konstnärer från bland annat Sverige, USA, Egypten och Grekland är på plats och målar på 13 olika väggar.

– Det är bara att ta med en fällstol och en termos och slå sig ner och se konstverken växa fram. Det är oerhört fascinerande att se en graffitikonstnär i aktion, säger Mia Gröndahl.

De allra flesta förknippar nog gatukonst med urbana miljöer. Men Mia Gröndahl tycker inte att det finns någon motsägelse mellan graffiti och landsbygd.

– Även om den moderna gatukonsten uppstått i städerna är det inget som säger att det inte skulle fungera på landsbygden. De stora och häftiga dimensionerna finns ju där, som stora lador och silosar. Det är bara att leta.

Förutom live-gatukonst bjuder festivalen på filmvisningar, teaterföreställning och graffiti-workshops. Många av programpunkterna är gratis. Det går i linje med gatukonstens demokratiska sida, tycker Mia Gröndahl.

– Det är fritt fram för alla att ta del av det. För oss finns ingen mer demokratisk konstform. Vi flyttar konsten från gallerierna rakt ut i byarna.

Arrangörerna av Street art Österlen har också försökt tänka på feministiska aspekter. Det är nolltolerans mot alla former av sexism, både från konstnärer och publik. Och av de konstnärer som medverkar är hälften kvinnor.

– Flera av konstnärerna är starka feminister. Som Lady Pink, New Yorks okrönta graffitidrottning. Hon har skapat motivet Brick lady, en kvinna i jätteformat som tar stor plats och gör goda saker för världen.

Mia Gröndahl är själv inte graffitikonstnär men brinner för att sprida konstformen.

Det är flera saker som gjort att hon fastnat för gatukonst.

– Det är en otroligt ärlig och rak konst som kommer rakt från hjärtat. Jag gillar att konstnärerna målar ute bland människor och att det uppstår möten. Och det här med att allt kan målas över efter bara någon vecka. Det är föränderligt, säger hon.

Fakta: 

Tips ur programmet

6–8 juli: Graffitiworkshop i Borrby, gratis för alla under 25, kl 14–16.

9 juli: Teater, Beowulf, Spannmålsgatan 1 i Borrby, kl 18.

10 juli: En grupp 17-åringar har vernissage med sina väggmålningar, Navet i Sjöbo, kl 13.

11 juli: Final och musikfest, Garaget i Hammenhög, kl 22.

Rekommenderade artiklar

Bryt en boknorm i sommar

Idétorka på läsfronten i sommar? No worries. Skånes Fria tidning har samlat en hel hög med normbrytande boktips.

© 2019 Skånes Fria