• Leksaker i ett utredningsrum på en asylprövningsenhet.
Skånes Fria

Kristianstad vill stoppa fler ensamkommande

Ensamkommande barn i Kristianstad riskerar att fara illa, eftersom kommunen varken har personal eller boendeplatser nog. Nu har socialtjänsten upprättat en Lex Sarah-rapport mot sig själva. Politikerna menar att kommunen inte kan ta emot fler barn just nu.

Migrationsverket (MV) har tidigare anvisat att Kristianstad under året ska ta emot 45 ensamkommande flyktingbarn. Nyligen meddelade MV att siffran kan komma att höjas för samtliga kommuner, eftersom att antalet barn som behöver skydd har ökat.

Men situationen i Kristianstad är redan nu så pass allvarlig att socialtjänsten anser att rättssäkerheten är hotad. De har därför upprättat en Lex Sarah-rapport mot sig själva.

– Vi är nästan uppe i antalet barn vi skulle ta emot under hela året och vi får allt svårare att hitta bostad och omsorgspersoner åt dem. Vi vet inte hur vi ska reda det om det kommer fler. Och det gör det ju, säger Bodil Eriksson, verksamhetschef på socialförvaltningen.

Sedan i juni har Kristianstad tagit emot 38 ensamkommande barn.

– Vi var inte förberedda på att så många skulle komma samtidigt, säger Bodil Eriksson.

I slutet av förra veckan höll några av stadens toppolitiker ett krismöte med anledning av situationen för de ensamkommande barnen. Lösningen ska ske genom att kalla hem personal från semestrar, att anställa så kallade hyrsocionomer och att vädja till allmänheten om boendeplatser, enligt Radovan Javurek (FP), ordförande i arbete- och välfärdsnämnden.

Men han är kritisk till att Kristianstad ska behöva ta emot fler än de från början anvisade 45 barnen.

– När vi hamnar över den gränsen kommer vi markera mot Migrationsverket och regeringen. Det här funkar inte och vi kan inte göra mer. Vi behöver ett andrum för att komma ikapp och det finns kommuner som inte tagit emot så många barn.

Borde inte Kristianstad vara bättre förberett på att ta emot barnen?

– Det finns ingen kommun i hela landet som har beredskap att ta emot ett 30-tal barn på bara några veckor.

Migrationsverket har fått negativa reaktioner från fler kommuner än Kristianstad.

– Vi förstår att det finns en uppgivenhet. Men vi kan inte be barnen vänta, de kommer hit och vi måste anvisa dem till en kommun. Genom socialtjänsten har kommunerna ansvar för att ta hand om barnen, säger Johanna Måhlén, pressinformatör på MV.

Johanna Måhlén berättar att Migrationsverket arbetar på att fördelningen av ensamkommande barn ska bli jämn mellan kommunerna.

– Efter att det från början anvisade maxantalet är uppnått har vi ett system som räknar ut så att det ska bli så rättvist som möjligt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag tycker om att styra upp och bestämma”

Som barn mimade hon till Michael Jackson och Destiny’s Child framför spegeln. I sommar har hon fått hela Malmö att sjunga med. Veckans Skåneprofil är Suzanne ”Suuz” Naffah.

Skånes Fria

Solig satsning i Sala

I Sala och Heby har invånarna gått ihop med företag och det lokala energibolaget och bildat en egen solenergiförening.

Landets Fria

Stor ökning av solceller

Föranmälningarna om installation av solceller har ökat med 108 procent under de senaste sex månaderna, enligt Eon.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu