Ny gatutidning säljer i Skåne | Skånes Fria
Skånes Fria

Ny gatutidning säljer i Skåne

Gatutidningen Dik manusch, Se människan, har nu börjat säljas i Höör och Lund. Tidningsförsäljningen ska vara en hjälp för utsatta EU-medborgare att få ihop lite pengar utan att behöva tigga.

Dik manusch startade i Skellefteå efter att Ilje som är rom från Rumänien kommit på idén. Han tvingades be om pengar på gatan för att försörja sin familj, men tyckte att det skulle vara bättre att sälja en tidning.

När nu tredje numret av Dik manusch har producerats säljs det på fler platser i landet. I Skåne var Höör och Lund först ut och i veckan startade även försäljningen i Blekingska Karlshamn.

– Det har gått över förväntan, säger Marielle Sterner från Kort om samhället som är en av de föreningar som samordnar försäljningen i södra Sverige.

På två veckor hade 300 tidningar sålts i Höör, långt över målet. Tidningen kostar 50 kronor och hela summan går till försäljarna.

Alexandra är från Rumänien och har legitimation för att sälja tidningen. Hon har provat några gånger med varierande resultat.

– En dag sålde jag tre tidningar. Men många vill inte köpa. En sa ”jag vill inte köpa den för då går pengarna bara till alkohol”, men jag dricker ju inte alkohol. Vissa verkar inte gilla den för att det handlar om romer, kanske är de rasister, säger Alexandra.

När Skånes Fria möter Alexandra vid Höörs tågstation är hon i alla fall glad. För dagen innan hade hon jobb.

– Det var i en trädgård, kolla på mina händer, säger hon.

Det var första gången hon fick ett jobb i Sverige berättar hon, men hon hoppas att det blir fler. Hon har en fyraåring hemma hos farföräldrarna i Rumänien att försörja.

I dag ska hon sätta sig utanför Lidl i Höör och be om pengar, men i helgen ska hon nog sälja tidningen igen.

– Då är det fler människor ute. Nu är vi för många försäljare, säger hon.

Koko Molander

Fakta: 

Dik manusch

Säljs av utsatta EU-medborgare som får tidningen gratis och behåller hela försäljningssumman. Ges ut av föreningen Dik manusch vänner och produceras helt ideellt. Artiklar om romers situation, rasism och migration är vanliga.

I Skåne planeras försäljning även i Ängelholm senare i höst.

Rekommenderade artiklar

Vi spår framtidens nyheter

2016 kommer vi inte finnas här och rapportera om allt som händer. Men Skånes Fria Tidning tar en titt i kristallkulan – och ger er de kommande årens drömnyheter.

”Allt jag gör är politiskt”

På den nya skivan Ramtadam varvar Anna Jadéus och the miracle orchestra trallvänliga upp till kamp-sånger med personliga och feministiska ballader.

Första maj i Skåne

Första maj

Undrar du var det går att demonstrera och fira första maj i Skåne? Se vår guide för tips och inspiration.

Frossa i närodlat

Skördesäsongen är här och vad är då bättre än att kunna laga en måltid av näro

© 2018 Skånes Fria