• Rickard Söderberg ser fram emot att få ta på sig superhjälterollen i höstens föreställning Gaytenor. ”Min stora förhoppning är att världen ska se lite annorlunda ut när turnén är över”. Foto: Paula Rooth
Skånes Fria

”Det måste finnas andra vägar än att hata tillbaka”

Han fördelar sin tid mellan operascenen och sociala medier, där han bekämpar rasism och homofobi med kärlek och humor. I höst är det dags för Rickard Söderberg att bokstavligen ta på sig superhjältekostymen i föreställningen Gaytenor.

Det har varit en hektisk sommar för operasångaren Rickard Söderberg. Förutom att regissera och spela operan Läderlappen på Ystad teater har han arbetat med den kommande föreställningen Gaytenor. Han har även synts på både på Malmö -och Stockholm pride, där han bland annat höll i en opera singalong.

– Det var omöjligt att veta hur det skulle tas emot men jag blev glatt överraskad över att det blev så bra och att folk sjöng med så pass mycket.

Opera har varit livet för Rickard Söderberg de senaste tjugo åren, och trots att han bara har två lediga dagar under hela hösten beskriver han arbetet som det roligaste han vet.

Att det blev just opera kan han tacka sin ovilja mot idrott för.

– Jag var hemma från skolan när det var friidrottsdag på mellanstadiet och såg Trollflöjten på teve. Det blev en väldigt stark upplevelse. Jag blev tagen av hela uppsättningen, men framför allt av Nattens drottning. Jag kände att jag måste få lov att vara en del av det här.

Han gick ut gymnasiet redan som sextonåring och sedan blev det musikhögskolan i Göteborg med inriktning piano.

– Men jag kände ganska snart att det inte var rätt, jag ville stå på scen och jag ville ha texterna. Så jag hoppade av och började på Operahögskolan i Köpenhamn.

Därefter har de stora rollerna duggat tätt på operahusen i Sverige och runt om i världen.

Vid sidan av operan har Rickard Söderberg kommit att bli allt mer känd för sitt sociala engagemang och för att outtröttligt stå upp mot rasism, homofobi och religiös fanatism. I sommar har han tilldelats Svenska fred- och skiljedomsföreningens fredspris och nominerats till Raoul Wallenbergs fredspris.

– Jag är otroligt stolt och ödmjuk för de erkännanden jag får. Vi är många som arbetar med frågorna men jag tror att jag når ut för jag kan kombinera att musiken lyfter frågorna och tvärtom.

Sociala medier har blivit ett passande forum för Rickard Söderberg.

– Digital kommunikation är ett bra sätt att möta människor på. Det blir oviktigt var man är eller hur man ser ut, vi är nakna för varandra på sociala medier. Baksidan är att det är lätt att gömma sig där. Om du glömmer bort att det finns en mottagare på andra sidan blir det lätt att hata.

Rickard Söderberg har blivit känd just för att han hanterar trollen på nätet med vänlighet och humor. Något som har fått folk att be om ursäkt för sina påhopp.

– Jag tänker att det måste finnas andra vägar än att hata tillbaka, så jag ser vad som händer när jag istället har kärlek och musik som redskap. Sen är det klart att jag blir förbannad ibland, men då får jag backa undan från datorn och ta några djupa andetag.

Hans alias på sociala medier, Gaytenor, har nu blivit en tecknad serie och en föreställning som börjar turnera i oktober. Där får han förvandlas till en välsvarvad superhjälte som bekämpar orättvisor och hat med ord och sång. Förhoppningen är att ha en helt ocensurerad dialog med publiken.

– Jag vill att de som ser föreställningen ska tänka en vända till på hur de själva är med och skapar världen. Att vi pratar om hur den ska se ut och inspirerar varandra. Vi får hjälpas åt och vara snälla mot varandra i det sökandet.

Fakta: 

Rickard Söderberg

Född: 1975 i Halmstad

Bor: Vid Värnhem i Malmö

Aktuell: Närmast när han Presenterar Malmö operas höstprogram i Ängelholm och Ystad 21 och 25 augusti. 24 oktober spelar Gaytenor i Malmö.

Stjärntecken: ”Vädur, med fem planeter i väduren och ascendenten i lejonet. Det kanske förklarar varför jag är en sådan workoholic.”

Drömroll: ”Carmen, den ligger som smör för min röst. Och så är det asbra musik. Sen är det såklart en dröm att få bli förförd av två män på scen samtidigt.”

Förebilder: ”Det är flera olika: Marsha P Johnson, en av initiativtagarna till Stonewallupproret, som förändrade hela hbtq-samhället. Maria Kalla som förändrade operavärlden. Birgit Nilsson och Judit Garland. De tre är mina musikaliska musor.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det viktiga är hur vi har det ihop”

Malmöbandet Junk river vill göra musik som berör, och skriver låtar om transindentitet, relationsrädsla och mobbing. I helgen släpps deras första skiva.

Skånes Fria

”Det är triggande att ens vara nära poliser”

Ett år har gått sedan protesterna mot Svenskarnas parti på Limhamns torg – som slutade med att polisen red rätt in i folkmassan. De yttre skadorna har läkt, men händelsen har satt andra spår hos demonstranterna.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu