Internatskolans bläckfisk uppmuntrar estetiskt lärande | Skånes Fria
  • "Vi har försökt bygga upp ett universum där det är fritt fram att ge sig hän och leka med vision och fiktion", säger Ann Wallberg, konstnärlig ledare på Inkonst. Till höger Gry Worre Hallberg från Sister academy.
Skånes Fria

Internatskolans bläckfisk uppmuntrar estetiskt lärande

Skapa maskiner för kommunikation eller rita ut dina ärr. Sisters academys The boarding school är ett tre veckor långt performance utformat som en internskola. Med lika delar konst, aktivism, forskning och utbildning vill de uppmuntra oss att bejaka estetiska och poetiska värden på ett nytt sätt.

Arkivväktaren är helt klädd i vitt och har silverglimrande lackskor. I ett dunkelt upplyst rum tvättar hon min ena hand noggrant och torkar den med ett spetstyg. Därefter är jag redo att träda in i arkivet. Hit kan eleverna på Sisters academy boarding school komma och titta på tidigare forskningsmaterial, skriva dagbok eller bikta sig framför en kamera.

– Det är för att vi ska kunna utvärdera deltagarnas upplevelser och tankar efteråt. När du utvärderar något så tar världen det på större allvar, säger Gry Worre Hallberg från den Köpenhamnsbaserade performancegruppen Sisters academy, som tagit initiativ till internatskolan som under tre veckor huserar på Inkonst i Malmö.

Här kan vem som anmäla sig till att bli internatskoleelev under minst ett dygn, och sova, äta och gå på lektioner. Men lokalen ser inte ut som den brukar. Alla rum, toaletter och små vrår har förvandlats till klassrum med olika performativa lärare. De har alla ett poetiskt jag, en identitet som visar vad de står för och vad de kommer lära ut. Hos The wanderer kan du rita ut dina ärr på en tavla, hos mekanikern går det att bygga maskiner som kan kommunicera utan ord.

– The boarding school är ett laboratorium som fångar upp det vi kan kalla den estetiska dimensionen. Vi vill demokratisera och öppna upp den för nu är den ganska exkluderad till konstvärlden. På grund av upplysningen och den industriella revolutionen så värderas rationalitet och konformitet högre än kroppslig och sinnlig närvaro i samhället i dag. Mest av allt värderas ekonomisk tillväxt, säger Gry Worre Hallberg.

Hon är intresserad av hur det påverkar skolsystemet, och framför allt av vad som kan hända om värdena byts ut.

– Om vi föreställer oss en framtida värld där de estetiska värdena är utforskade, hur kan skolan se ut då? Internatet är ett sätt att utforska den radikala iden.

Skolan som har byggts upp på Inkonst är menad att vara annorlunda och konstig, för att besökare ska börja reflektera över den värld de lever i. Men Gry Worre Hallberg vill inte se det som någon utopi.

– Det här är inte ett universum som går att översätta rakt av till vardagslivet. Vi vill stimulera våra sinnen så att vi kan börja tänka annorlunda.

Det var efter en performance som sjuttonåring som Gry Worre Hallberg fick insikt om att hon ville försöka sprida de estetiska värdena till fler.

– Jag var i ett poetiskt, vackert tillstånd som kändes hälsosamt, och jag kände att alla i publiken borde få uppleva det fast de inte är konstnärer. Sedan dess har allt jag gjort i min konst handlat om det. Det passar kanske inte alla, men jag tycker att vi alla borde ha möjligheten att träna upp ett mer känslobaserat tillstånd.

Under de tre veckorna kommer gymnasieklasser att besöka internatet två timmar varje dag, för att lärare och elever ska få en inblick i en annan typ av lärande. Och i vår ska Sisters academy ta över en gymnasieskola i Malmö under två veckor, med Gry Worre Hallberg som rektor. Ett experiment som tidigare har genomförts i Odense i Danmark.

– Eleverna sa efteråt att de kände att de nu kunde gå till skolan med hela sitt jag, när de tidigare bara har kunnat ta med en bit av sig själva. Skolsystemet skapades för att vitalisera folk, men i dag kämpar många för att orka gå till skolan. De sa också att projektet väckt deras lust att lära. När vi stimulerar våra sinnen väcks nyfikenheten för vill förstå det komplexa.

Vad väntar då för den som checkar in på internatet?

Det börjar med att du får gå igenom en invigningsrit och sätta på dig en skoluniform.

– Kanske kan man tycka att uniform är något vi borde skippa. Men det är ett sätt att gå in i den här ritualen tillsammans och sätta din vardagspersona på paus, för att kunna upptäcka något nytt, säger Gry Worre Hallberg.

Därefter blir du tilldelad en säng i den stora sovsalen. Varje morgon klockan sju går solen upp på en stor skärm och eleverna väcks med fågelsång. Under dagen är det fritt fram att gå på lektioner i de olika klassrummen. Men något schema finns inte. Istället får du prata med den trehövdade bläckfisken om vad som passar just dig och vad som är tillgängligt.

– Varför ska någon ha makten att säga att du ska lära dig just det här just nu? Du kanske inte vill lära dig kemi, utan att vara ful och otämjd. I en dialog med bläckfisken kommer du fram till vad dina behov är. Men eftersom hon består av tre personer kan det hända att de blir oense.

Det är inte bara internatskoleelever som kan ta del av projektet, utan det arrangeras även konserter, workshops och debattsamtal på kvällarna. Först ut på tisdag är ett samtal med titeln Critical thinking inside the box. Där diskuterar bland andra Tiina Rosenberg hur vi kan undvika att anpassningsförmåga förvandlas till likriktning.

– I dag vill vi se ett utanför boxen-tänk, samtidigt som du ska kunna anpassa dig och vara flexibel. Skolsystemet uppmuntrar det fria tänkandet men vill också ha struktur. Panelen kommer diskutera hur det går ihop, säger Ann Wallborg, konstnärlig ledare på Inkonst.

Sisters academys The boarding school öppnar 31 augusti och pågår till 20 september. För att boka biljetter till internatet eller kvällsaktiviteterna, gå till inkonst.se. Samtalsspråket är engelska.

Rekommenderade artiklar

Hallå där...

Navid Modiri, en av personerna bakom Miss Rafiki. I helgen bjuder ni in allmänheten att delta i inspelningen av musikvideon till låten Kintsugi i Malmö.

© 2019 Skånes Fria