• Brister i tillgänglighet på olika kulturaktörers hemsidor upptäcktes i en ny undersökning.
Skånes Fria

Kulturwebbar i Skåne är otillgängliga

Flera kulturaktörer i Skåne saknar tillgängliga webbsidor. Det visar en undersökning som gjorts av konsultföretaget Funka.

Filmer som saknar textremsor, uppläsningsverktyg och tangentbordsnavigering som inte fungerar. Det är några av de problem som framkom i de stickprovskontroller som Funka gjort på ett urval av Skånes kulturinstitutioner.

– Vi är lite förvånade eftersom vi har satt som krav på den webbyrå vi anlitat att uppfylla standarden för de internationella tillgänglighetskraven som finns, säger Lovisa Frey, webbansvarig på Musik i syd.

Musik i syd är en av de skånska kulturwebbar som testats. Där funkade inte hjälpmedel som läser upp texten.

– Vi tycker att det är ett rimligt krav att vår webb är tillgänglig och vi ska undersöka varför det ser ut så här, säger Lovisa Frey.

Andra skånska kulturwebbar som testats med anmärkning är Kulturen i Lund som har en otillgänglig webb för exempelvis hörselskadade och döva eftersom rörlig bild inte är textad. Kultur Skåne/länsbiblioteket vars webb är otillgänglig för personer med läs- och skrivsvårigheter och personer med kognitiva problem. Samt Regionmuseet i Kristianstad där webben inte fungerar för personer med rörelsehinder som använder styrdon eller virtuellt tangentbord, eftersom tangentsbordsnavigering inte fungerar.

I undersökningen har 67 kulturinstitutioner i landet testats. Dessa når i genomsnitt bara upp till 12 procent av de krav som ställs i den internationella standard som finns för tillgänglighet. Av de 67 når 12 inte ett enda av kraven.

– Resultaten för länets kulturinstitutioner är oroväckande svaga, det handlar om grundläggande brister. Konsekvenserna är att användare utestängs och målet om ett inkluderande kulturliv inte nås, säger Susanna Laurin, vd på Funka, i ett pressmeddelande.

Kulturrådet har som krav att de kulturverksamheter som får statliga pengar ska göra kulturen tillgänglig för fler användare. Ett delmål är att webben och e-tjänster ska vara tillgängliga senast årsskiftet 2016–17.

– Vi kommer att göra egna stickprovskontroller i början på 2017. Men vi hör och ser att kulturaktörer ute i landet jobbar på för fullt med detta, säger Karin Westling, handläggare på Kulturrådet.

Du blir inte orolig av de här resultaten?

– Det finns olika nivåer inom den internationella standarden för tillgänglighet och Funka verkar ha gjort undersökningen utifrån strängare kriterier än de Kulturrådet kräver. Vi har goda förhoppningar att vårt delmål ska nås.

Men är det här sådana brister som skulle kunna ge indraget ekonomiskt stöd?

– Jag vill inte gå in på sådana tekniska detaljer i det här läget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det är en fröjd att se dem leka”

När Sveriges sista pälsuppfödning med chinchillor stängdes hösten 2014 fanns det hundratals djur som behövde nya hem. Henrik Lysell är en av de som adopterat chinchillor som tidigare levde på pälsfarmen.

Landets Fria

Mötet med människans inre plats

Relationen till platsen är ett centralt tema när Karim Rasheds debutmanus I came to see you har premiär på Malmö stadsteater.

Skånes Fria

Miljösnack med framtidstro

När vi pratar miljö blir det ofta svårt, deppigt och jobbigt, menar gänget bakom Miljöpodden. Därför vill de göra en podd med hopp.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu