• Royda Mahmoud Hussain Aljazara, Ahmad Abu Eyada, 11 år, Rami Abdoh och Katab Raneen, 5 år.
  • ”Jag är 38 år och har förlorat åtta år av mitt liv”, säger Shadi Abu Shomar som kom till Sverige 2008 och fortfarande inte har fått uppehållstillstånd.
  • Drifledaren för ambulanserna i Malmö håller ett möte. De tältprotesterande har känt sig dåligt behandlade av ambulanspersonal, som i sin tur känt sig hotade.
  • Wisam Mahmoud Hussain Aljazara, i tältet, leker med sin kompis Haitham Abdoh, på stolen. Hanan Abu Eyada hungerstrejkar sin åttonde dag.
  • Tältprotesten har pågått i över en månad.
  • De statslösa palestinierna från Irak och Gaza kan tvingas lämna platsen utanför Migrationsverket på Jägersro.
  • Ismaeil Alghalban och Khalid Morad Ghablan snickrar ett skydd mot regnet i ett av tälten.
  • Lek hjälper mot tristessen i tältlägret.
Skånes Fria

Palestinier i protest: ”Vi vill bara ha ett vanligt liv”

De lever på vatten och salt i kamp för att få stanna i Sverige. Palestinier utan uppehållstillstånd har kommit till Malmö från hela landet för att sluta upp i protesten.

Gräsplätten mittemot Migrationsverket på Jägersro i Malmö är fylld av tält. En palestinsk och en svensk flagga fladdrar i den kraftiga vinden.

– Vi känner att myndigheterna ignorerar oss. Vi är människor som är något mellan döda och levande, säger Hanan Abu Eyada som sitter utanför ett av tälten.

Hon är en av det 50-tal personer som hungerstrejkat sedan åtta dagar. I lägret finns knappt 100 palestinier som bott i Karlstad, Falun, Visby, Uppsala, Mariannelund och Junsele. Vissa har varit i Sverige i närmare tio år. Men utan att få permanent uppehållstillstånd.

– Migrationsverket säger att Gaza är säkert, men det går inte att skicka oss dit, säger Zuhair Irheem.

Han har nyligen fått avslag på sin asylansökan i alla instanser. Zuhair har inte rätt till Sfi-undervisning men vi pratar på svenska. Grannar och kamrater i byn Junsele i norra Sverige har lärt honom.

Zuhair Irheem har inte ätit något på över en vecka. Det är kallt att sova i tälten och flera har fått föras till sjukhus eller fått vård på plats av ambulanspersonal.

– Vi måste göra det här för det finns inget för oss här. Vi kan inte jobba och inte gå i skolan utan tillstånd. Hur ska vi leva? Vi vill bara ha ett vanligt liv.

De svenska migrationsmyndigheterna vill skicka honom till Gaza via Egypten. Men enligt Zuhair Irheem och de andra palestinierna som deltar går det inte att få transitvisum till Egypten. Vi får se dokument stämplade på Egyptiska ambassaden i Stockholm där det står att de egyptiska myndigheterna inte kunnat nås för att ge besked om visum.

Shadi Abu Shomar fick avslag på sin asylansökan i början av 2009. Men han har inte kunnat utvisas till Gaza sedan dess.

– Migrationsverket har mitt pass men har sagt att det inte kan garantera min säkerhet vid gränsen mellan Egypten och Gaza.

Förra sommaren var han på intervju hos Migrationsverket efter att ha lämnat in en ny asylansökan. Men efter 14 månader har han fortfarande inte fått något beslut.

– Jag är 38 år och har förlorat åtta år av mitt liv. Ingen lyssnar på oss.

Svårigheten att få transitvisum till Egypten är dock inte palestiniernas största problem. De vill att svenska myndigheter ska erkänna deras behov av skydd.

– Ni vet vad som händer i Gaza. Att skicka mig dit är som att Migrationsverket skickar mig i döden. Allt är krig och katastrof i Gaza, säger Zuhair Irheem.

– Gaza är som ett stort fängelse omgivet av Egypten och Israel, säger Ali Aboabeed.

Royda Mahmoud Hussain Aljazara har sju barn i Jordanien som hon inte har sett sedan hon kom till Sverige 2010. I Jordanien släpps hon inte in, och i Sverige får hon inte uppehållstillstånd.

– Jag hoppas att jag en dag ska få leva med mina barn i fred.

Fakta: 

I fredags avbröt de tältande palestinierna sin hungerstrejk, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt har polisen gett dem en avhysningsorder och sagt att lägret ska vara tömt senast tisdag 22 september. Skånes Fria fortsätter följa utvecklingen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu