• Ridande polis attackerar motdemonstranter under Svenskarnas partis torgmöte i Malmö i augusti 2014.
Skånes Fria

Sju döms till fängelse för upplopp i Limhamn

Sju personer som demonstrerade mot nazister i Limhamn för ett år sedan döms nu till fängelse. Malmö tingsrätt dömer dem för våldsamt upplopp.

I augusti 2014 samlades över 1 500 Malmöbor för att demonstrera mot nazistiska Svenskarnas parti på Limhamns torg. Det utvecklade sig till ett tumult-artat möte mellan polis och demonstranter. Mest omskrivet blev det faktum att polisen red sina hästar fram och tillbaka in i demonstranterna.

Nu döms två personer som motdemonstrerade till fyra månaders fängelse. Tingsrätten i Malmö menar att 24-åringen och 32-åringen var anförare för demonstrationen. Den ena personen ska med armen ha signalerat till folkmassan att ge sig på polisen.

Den andra personen döms för att hen ropade ”framåt”.

Tre ytterligare personer döms till tre månaders fängelse för våldsamt upplopp och två döms till fyra månaders fängelse för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

Några av dem ska ha kastat föremål och ha sparkat mot polisfordon.

”En reaktion på övervåld från polisens sida”, förklarar en i förhör.

En av de dömda ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till en polis, för att ha sparkat denne på höften. 24-åringen menade att hen sparkade i nödvärn. Tingsrätten anser att handlingen ska räknas som våld mot tjänsteman.

Tidigare har tre demonstranter dömts för våldsamt upplopp. Då friade tingsrätten först personerna, med hänvisning till att våldsamt upplopp aldrig pågick. Men det tyckte hovrätten, som dömde de tre.

Den här gången menar tingsrätten att det pågick våldsamt upplopp på Limhamns torg, under åtminstone 45 minuter. Som lagen är skriven räcker det med att någon befinner sig i en folkmassa som ger sig på polisen under ett upplopp för att det ska klassas som olagligt. Efter demonstrationerna misstänktes även Malmöpolisen för brott: misshandel, tjänstefel och vårdslöshet i trafik. Men som Skånes Fria Tidning rapporterade om för en månad sen, har vice överåklagare Eva Nilsson lagt ner alla utredningar mot polisen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Solig satsning i Sala

I Sala och Heby har invånarna gått ihop med företag och det lokala energibolaget och bildat en egen solenergiförening.

Landets Fria

Stor ökning av solceller

Föranmälningarna om installation av solceller har ökat med 108 procent under de senaste sex månaderna, enligt Eon.

Landets Fria

”Jag blir taggad av smällarna”

Att rusa rätt in i någon utan att väja kan verka både tanklöst och skadligt. Men i Limhamn Griffins damlag handlar det om att övervinna rädslor.

Skånes Fria

Sexofredade politiker - nu döms skåningen

En 36-årig skåning trakasserade ledande politiker på telefon och sms. Nu döms han till fängelse för sexuellt ofredande.

– Han har velat tysta dem som inte haft samma politiska uppfattning som han själv, säger advokat Claes Borgström.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu