”Malmö stads insats är under all kritik” | Skånes Fria
  • Demonstranterna tågade under slagordet ”Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal”.
Skånes Fria

”Malmö stads insats är under all kritik”

Ett par hundra personer tågade i måndags från Möllevångstorget till Stadshuset i Malmö. Budskapet till Malmös politiker var att myndigheterna behöver göra mer för de som är på flykt.

– Vi har i dag gått till stadshuset för att vi vill ställa krav på de politiker som verkar här. Malmö stads insats under dessa veckor har varit under all kritik – och eftersom vi gjort deras jobb har vi en lista med krav till dem på saker de faktiskt kan göra för att underlätta vårt arbete.

Det sa arrangörsgruppen för demonstrationen med representanter från Asylgruppen, Förbundet Allt åt alla och Support your local feminist.

Kravet var att kommunen ordnar boenden som motsvarar det antal nyanlända som kommer till Malmö. Och att flyktingar ska få uppehålla sig där utan krav på registrering. Övriga krav till Sveriges politiker var att ideell hjälp för flyktingar genom Sverige och till eller över landsgränsen i syfte att sätta människor i säkerhet inte ska vara något brott. Att Dublinförordningen ska upphävas och humanitära visum utfärdas av Sverige.

Kritik riktades också mot att frivilliga som engagerat sig på Malmö C inte känt stöd av Malmö stad utan snarare känt sig misstänkliggjorda. Bland annat genom att Malmö stad gick ut med den felaktiga informationen att det är olagligt att ge ensamkommande barn skjuts. Vilket senare togs tillbaka.

Skånes Fria Tidning har i en veckas tid försökt att nå kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) för att ställa frågor om hur kommunen agerar, men utan resultat.

I onsdags skickades ett brev till alla ledamöter i kommunstyrelsen om vad Malmö stad gör i nuläget. Där skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) att den senaste veckan har mellan 50 och 100 barn per dygn kommit till Malmö. Kommunen har öppnat ett tiotal nya boenden för ensamkommande barn och anställt 130 nya medarbetare.

En person har också utsetts för att koordinera insatserna på Malmö C.

Koko Molander

Rekommenderade artiklar

© 2018 Skånes Fria