Hon slår ett slag för Kongos kvinnor | Skånes Fria
  • Shalini Persson tillsammans med kursdeltagaren Michaela Savic.
  • Hårda tag när kursdeltagarna Anneli Willander och dottern Emeli Willander övar på att sätta motståndaren ur stridbart skick.
  • En artikel i Läkartidningen blev starskottet för Shalini Perssons engagemang mot sexuellt våld. Under hösten anordnar hon självförsvarskurser till förmån för Maison Dorcas, ett transitboende för kvinnor i Demokratiska republiken Kongo.
Skånes Fria

Hon slår ett slag för Kongos kvinnor

En artikel i Läkartidningen väckte hennes engagemang för Kongos kvinnor. Nu arrangerar Shalini Persson självförsvarskurser för att stötta kvinnor som överlevt sexuellt våld i det som utrikesminister Margot Wallström kallat världens våldtäktsepicentrum.

Det är söndag förmiddag. Inne i Malmö Budokwais lokaler i Kirseberg står ett tiotal kvinnor i en halvcirkel och lyssnar uppmärksamt på kampsportsinstruktören Ulf Brandts genomgång.

– Vilken är den vanligaste attacken framifrån vid ett våldtäktsförsök? frågar han.

– Stryptag? hörs någon svara efter en stunds betänketid.

– Exakt! Helt rätt, säger Ulf Brandt.

Han visar hur det går att hindra en angripare från att tvinga ner en på marken med ett stryptag genom att skjuta ut baken och därmed sänka sin tyngdpunkt.

- Okej tjejer, två minuter! fortsätter han, varpå kursdeltagarna sedan i par om två får träna på övningen.

Rörelsen är en av flera som lärs ut under den halvdagslånga självförsvarskursen för kvinnor. Fokus för dagen är hur man agerar vid ett överfall. Genom att lära ut ett mindre antal rörelser ska deltagarna lära sig att handla utifrån enkla principer istället för komplicerade tekniker.

Bakom arrangemanget står den ideella organisationen Be the change lions club. Sedan starten i våras arbetar organisationen med att stötta kvinnor som överlevt sexuellt våld i Demokratiska republiken Kongo.

Grundaren Shalini Persson förklarar målet med kursen.

– Jag har väninnor och bekanta som känner osäkerhet över vad man ska göra i en överfallssituation. Min förhoppning är att de som går kursen aldrig ska behöva tillämpa kunskapen de får utan att den ska få dem att känna kraft och självförtroende, säger hon.

Även om förövare och offer känner varandra vid de allra flesta våldtäkter i Sverige och att de ofta sker i hemmet tycker hon att det är viktigt att känna sig förberedd.

– Det är en icke försumbar risk att drabbas. Samtidigt ska man inte förstora riskerna heller. Jag tränar själv självförsvar för att få en annan attityd och en beredskap.

Idén till Be the change föddes efter att Shalini Persson läst journalisten Magda Gads reportage om det systematiska och grova sexuella våldet i Demokratiska republiken Kongo i Läkartidningen. Skildringen av de drabbade kvinnorna berörde henne djupt.

– Jag tycker illa om orättvisor, när svaga individer förtrycks av de med mer maktmedel. Kvinnorna i Kongo är redan del av en utsatt grupp när de utsätts för övergreppen. När du ställs inför något som berör dig föds en tanke som i sin tur leder till handling.

Hennes handling blev att i våras själv åka till Kongo. Väl där träffade Shalini Persson en 11-årig flicka som låg inlagd på Panzi-sjukhuset i landets östra delar efter att ha utsatts för flera svåra våldtäkter. Framför flickan låg åtta månader av komplicerade operationer.

– Trots det var hon ändå glad över att vara där. Att se den livskraft och kämparanda som genomsyrade henne var otroligt inspirerande, säger hon och fortsätter:

– Men utan hjälp spelar det ingen roll hur mycket livsglädje du har.

Väl hemma i Sverige pratade hon med självförsvarsinstruktören Ulf Brandt. Som av en händelse hade han nyligen sett den Nobels fredsprisnominerade läkaren Denis Mukweges medverkan i SVT-talkshowen Skavlan. Mukwege driver sedan 1999 Panzi-sjukhuset inriktat på att behandla kvinnor som överlevt sexuellt våld.

– När han berättar om de här övergreppen helt utan att censurera, då tänkte jag att jag skulle vilja hjälpa till, berättar Ulf Brandt.

Tillsammans kom de överens om att använda konceptet med självförsvarskurser till att stötta kvinnorna. Avgiften som kursdeltagarna betalar skänker Be the change oavkortat till Maison Dorcas, ett transitboende som är en del av Mukweges Panzi foundation.

På grund av det sociala stigma som är kopplat till våldtäkter i Kongo förskjuts många drabbade kvinnor av sina familjer och makar. Enligt Panzi foundation kan mellan 40 och 60 procent av de inlagda kvinnorna inte återvända hem efter att de behandlats på sjukhuset. Boendet ger dem en chans att bygga upp sina liv igen.

Men varför just en självförsvarskurs? Enligt Shalini Persson är syftet med Be the change att inte bara samla in pengar utan att också ge något tillbaka till givarna.

– Sexuellt våld är otäckt och är något som ligger långt ifrån de flesta. Om du bara blir tillfrågad att skänka pengar kanske du väljer att stötta något annat. Men går du på ett event får du också något ut av det. Vissa kanske bara vill gå på självförsvarskusen, och då blir välgörenheten en bonus, säger hon.

Samtidigt vill hon sätta fokus på situationen för Kongos kvinnor.

– Att alla intäkter går till Maison Dorcas är den ena biten. Den andra är att kursen skapar inblick i problematiken och väcker engagemang.

På den ljusgrå mattan i Budokwai:s lokaler går kursdeltagaren Michaela Savic i klinch med sin sparringpartner Malena Olsson. Ett simulerat överfallsförsök avvärjs med ett välplacerat knä.

Att hon anmält sig till kursen beror delvis på att självförsvar är något hon tycker att alla kvinnor bör kunna, men också för att avgiften går till de kongolesiska kvinnorna.

– Det är jätteviktigt och är ett fint tillfälle för oss i Sverige att passa på att hjälpa till, säger hon.

Fakta: 

Konflikten i Demokratiska republiken Kongo

o Mellan 1998 och 2003 pågick ett av de blodigaste inbördeskrigen i modern tid i Demokratiska Republiken Kongo (Kongo-Kinshasa). Omkring fem miljoner människor beräknas ha dött i den etnisk laddade konflikten, som involverade minst sju afrikanska länder och ett 20-tal väpnade grupperingar.

o Trots att inbördeskriget officiellt är avslutat fortsätter strider mellan regeringstrupper och rebellgrupperingar i de mineralrika östra Kivu-provinserna. Övergrepp på civilbefolkningen rapporteras från båda sidor. Flera människorättsorganisationer vittnar om systematiska våldtäkter som ett led i krigsföringen.

o 2010 gick Margot Wallström, då FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld, ut och kallade Kongo-Kinshasa för ”världens våldtäktsepicentrum”. Enligt FN har över 200 000 kvinnor blivit våldtagna sedan konfliktens början. En amerikansk studie hävdar att det kan vara så många som 1,8 miljoner.

o 2,7 miljoner människor är på flykt i landet.

Källor: FN/UNHCR, UD, Uppsala conflict data program

Rekommenderade artiklar

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

Fria.Nu

© 2019 Skånes Fria