• Tidigare i oktober brann det i ett planerat flyktingboende i Oderljunga i Perstorps kommun. Polisen rubricerar det som grov mordbrand.
Skånes Fria

Allt fler brandattentat mot flyktingboenden

Brandattentaten mot flyktingboenden tar inte slut. Bara den senaste veckan har fem bränder ägt rum i Skåne. Lunds kommun sätter nu in vakter på alla planerade boenden.

I tisdags eftermiddag beslutade Lunds kommun att hyra in vaktbolag som kommer att bevaka existerande och planerade boenden i kommunen dygnet runt.

– Det grundar sig i den aktuella hotbilden som finns med risk för bränder vid boenden, säger Marie Olsson, verksamhetschef för mottagning och stöd på socialförvaltningen.

Majoriteten av bränderna sker i byggnader där boenden planeras, men i måndags natt brann det vid ett boende för ensamkommande flyktingbarn som redan har tagits i bruk. Ingen skadades och elden kunde släckas av personalen.

– Det är obehagligt och oroande att det finns risk för att boenden antänds, både för personal och de boende, säger Marie Olsson.

Hon hoppas att vakterna ska göra att bränderna avtar. Långsiktigt behövs det även information till allmänheten om vad det är för boende och vad det innebär för människor i närheten för att attentaten ska få ett slut menar hon.

Häromveckan framkom det att Sverigedemokraterna i Lund på sociala medier lagt ut namn och kartor till tio platser där det planerades flyktingboenden. Något som kritiserats från flera håll för att det kan uppmana till brott.

Migrationsverket gick under onsdagen ut med beskedet att de kommer att sekretessbelägga alla planerade och etablerade boenden i landet. Än så länge kommer uppgifterna att finnas tillgängliga lokalt men det kan komma att ändras.

Marie Olsson tror att det är svårt att hemlighålla boenden i Lunds kommun.

– Många boenden som är igång är ju redan röjda. Och det finns människor som behöver veta om att det planeras boenden nära dem, så att det kan informeras om vad det kommer att innebära.

Polisen säger sig ta brandattentaten på största allvar.

– Vi gör noggranna brottsplatsundersökningar och jobbar metodiskt för att kartlägga hur bränderna har gått till. Men det är svårt att hitta bevis eftersom de ofta brinner upp, säger Ewa-Gun Westford, pressansvarig för polisregion Syd.

I nuläget kan hon inte säga något om misstänkta gärningsmän eller om det finns återkommande mönster för bränderna i Skåne.

– Men vi har förhoppningar om att få bukt med bränderna. Det värsta tänkbara scenariot skulle vara att någon skadas eller dödas.

Konrad, som egentligen heter något annat, arbetar på ett planerat boende för flyktingar i Skåne. Han har varit med om incidenter runt byggnaden som tyder på att någon planerar ett attentat. De har nu valt att sätta upp bevakningskameror.

– Det är klart att det finns en rädsla för tryggheten, det är inte roligt att känna ett konstant hot. Vi vill ju att flyktingarna ska känna sig välkomna här och då är det viktigt att det finns en fysisk plats de kan komma till.

Fakta: 

Detta har hänt i Skåne

9 september: Brand på planerat flyktingboende i Höllviken.

13 oktober: Brand i barack som dagen efter skulle bli boende för ensamkommande barn i Arlöv.

22 oktober: Brinnande föremål kastas in genom fönstret på planerat flyktingboende i Oderljunga.

26 oktober: En brand startar vid dörren till ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Lund.

27 oktober: Brinnande föremål kastas in genom dörren på ett planerat flyktingboende för ensamkommande barn i Färingtofta.

En bänk tänds på och ställs upp mot dörren vid ett planerat flyktingboende i Lund. Rubriceras som försök till mordbrand.

Smällare och fyrverkerier avfyrades vid ett flyktingboende i Kävlinge.

29 oktober: En anlagd brand bryter ut på ett HVB-hem för ensamkommande barn i Höör.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu