• Cure-a-phobia vill inte placera sig i något musikaliskt fack, utan vara fria att prova nya influenser och ideer. Frän vänster Elina Nygren, Jenny Nilsson, Fanny Gunnarsson och Daniel Cederskog (vilande medlem.)
Skånes Fria

”Jag hade aldrig hållit i ett dragspel”

Med fjäderprydda dräkter och gränslös folk-kabaret-jazz vill gruppen Cure-a-phobia förändra samhället och övervinna sina egna rädslor. Nu ger de sig ut på en miniturné i Skåne.

Vilket är det bästa sättet att komma över en fobi? Att utsätta dig för det som är läskigt och jobbigt, menar många terapeuter. Det var just vad bandet Cure-a-phobia ville göra när de startade 2009.

– Grundaren Jenny Nilsson hade komplex och ångest för att framträda och skapade ett band där hon kunde utmana det, istället för att sluta spela. Alla spelade instrument som inte var deras förstainstrument och som de kände sig osäkra på, säger Fanny Gunnarsson.

När hon kom med i gruppen började hon därför spela dragspel, istället för piano som hon var bekväm med.

– Jag hade aldrig hållit i ett dragspel innan och fick i princip kliva rakt upp på scenen och spela. Det var läskigt i början men nu är det inte det längre.

Gruppen är i nuläget en trio efter att den fjärde medlemmen Daniel Cederskär tagit en paus. Alla väljer nu i första hand de uttryckssätt som de känner sig tryggast i. Jenny Nilsson sjunger, Fanny Gunnarsson spelar piano och Elina Nygren spelar viola, som är en alt-fiol. Men att fortsätta testa sådant som de känner sig osäkra på hjälper dem alla att utvecklas, menar Fanny Gunnarsson.

– Jag tror att det är viktigt att hitta sammanhang där man vågar släppa sina rädslor. För mig har det hjälpt att vi är så pass bra vänner. Vi har pratat mycket om hur vi känner och försökt vara ärliga mot varandra.

Cure-a-phobia har släppt två skivor. Den senaste, What’s kind about mankind, kom ut våren 2014 och har hyllats av kritiker. Musiken beskrivs oftast som en mix av jazz, folk och kabaret.

– Det är svårt att sätta en genre på musiken. Där finns även inslag av klassiskt, improvisation, musikal och balkanmusik. Vi försöker att inte tänka på om det är ok att plocka in något nytt utan bara köra på, när någon kommer med förslag så blir det nästan alltid ja, säger Fanny Gunnarsson.

Den senaste skivan har ett tydligt politiskt budskap, där flera av låtarna handlar om det allt hårdare samhällsklimatet.

– Den enda låten på skivan på svenska; Nattfjäril, handlar till exempel om medmänsklighet och att vi ska acceptera varandra, säger Fanny Gunnarsson.

De har även samarbetat med filmaren Baris Yemenici i hans kommande dokumentärfilm.

– Vi har gjort en låt som heter Sverige, som vi framför tillsammans med en klass på Munkhätteskolan. Den är en kritik mot främlingsfientligheten i Sverige. Nu har det börjat hända en del när det gäller flyktingmottagandet, men den är fortfarande aktuell. Inte minst med tanke på vad som händer med romernas läger just nu, säger Fanny Gunnarsson.

Kostymerna är också en viktig del av Cure-a-phobia. De sys av Jenny Nilsson och är färg-glada och prydda med fjädrar och smycken.

– När vi släppt den senaste skivan ville vi känna oss som någon typ av superhjältar som ska förändra världen. Vi vill förmedla något och dra uppmärksamhet till oss och då är det tråkigt att gå upp på scenen i våra vanliga kläder.

Den närmaste tiden vill gruppen fortsätta att utveckla sin musik, bland annat genom att ta in gästmusiker. Planen är också att jobba fram en ny skiva under det kommande året. Musiken kommer att rymma en hel del influenser från gruppens tre veckor i Kina i september, dit de de var inbjudna genom ett artist in residence-program.

Fanny Gunnarsson hoppas också att de kommer leva upp till sitt namn, och fortsätta att utmana sig själva. Dit hör att våga tro på det de gör och säga att det är bra.

– Det är så lätt att hamna i den här fällan där man inte tar tillräckligt stor plats. Vi tar det här på stort allvar och lägger ner jättemycket tid på det vi gör, vi vill inte förminska det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu