De som alltid sa hora - och som tillåts göra det | Skånes Fria
  • Kristoffer Svensson och Nanna Johansson släppte nyligen "Omänniskor", första delen i en ungdomsfantasytrilogi. Efter Svenssons utspel skriver Nanna Johansson nu klart de resterande två böckerna ensam.
Skånes Fria

De som alltid sa hora - och som tillåts göra det

Förra veckan satt Kristoffer ”Kringlan” Svensson i podcasten ”Alla mina kamrater” och skämtade om att han skulle våldta och mörda Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Drevet gick – och det var inte det lilla. Med dominoeffekt sparkades kulturprofilen Kristoffer Svensson från uppdrag efter uppdrag.

Folk var i chock. Men varför, egentligen?

I början av året var jag och Kristoffer Svensson båda med i styrelsen för Publicistklubben södra. Jag skulle hitta paneldeltagare till en debatt om mångfald i journalistkåren. Flera personer jag frågade kände sig tveksamma till att delta, för att klubben brukar locka just vita medelålders män.

Kristoffer Svensson blev lack. I ett mejl kallade han journalisterna ”jävla fegisar och morsgrisar”. ”Man kan ju/…/inte bara sitta i sin bekväma offerkofta och gnälla”.

Då fick jag ett hum om vad Kristoffer Svensson var för en.

Sköna cis-snubbar är en hel vetenskap.

Det finns ”snälla” semifeminister. De som (likt Ronnie Sandahl) aldrig sa hora.

Och så finns det de som säger hora stup i kvarten.

Som har gjort sig ett namn av att flippa på PK-maffian. Som bara inte kan leva utan att provocera, oavsett hur många en kränker och sårar.

Kristoffer Svensson är en av dem.

Av en snabb titt på hans Twitterkonto (@Kattlund81) hittar jag:

”Alltså dressmans kalsongkampanj som utmanar kroppsidealen. Vad är det för halvbögar som bryr sig om kroppsideal? Skaffa menskopp eller nåt” (9 september).

”Dom flesta som skriver i tidningar är utvecklingsstörda på nåt sätt va” (1 september).

”men sug kuk dumma fitta” (till en annan Twitteranvändare) (19 augusti).

”Snart får man väl inte säga [n-ordet] längre” (1 augusti).

”Jag älskar Mr Cool mer än jag älskar Dan Park!!” (6 april)

Nu får Kristoffer Svensson sparken från Aftonbladet-podcasten ”Lilla drevet” och från P1:s satirprogram ”Public Service”. Malmö stadsteater lägger ner nyårsrevyn ”Croque Monsieur”, som Svensson varit med och skrivit.

Han är paria i kultursverige. Med all rätt.

Kristoffer Svensson är en läskig typ. Men det värsta med hela grejen är inte Svensson själv. Det är de andra som är farliga på riktigt.

De som låter sköna killar hållas. De som ger makt åt flashbacktroll förklädda i kulturkoftor.

Som inte tar sin hand från sexismen, rasismen, funkofobin och homofobin förrän det är så övertydligt att de själva förlorar på det.

Kristoffer Svensson är en sån snubbe som, om inte alltid så ett bra tag, sagt hora.

Det krävdes bara en googling för att se det. Och kultureliten borde ha sett.

Rekommenderade artiklar

Polisen tog demonstranternas ägodelar

Vid elvatiden på onsdagen gjorde polisen en insats utanför stadshuset i Malmö. Polisen tog madrasser, kläder och tandborstar från de EU-medborgare som demonstrerar där.

© 2019 Skånes Fria