• Ålen lyftes upp och viftades med till deltagarnas jubel på sittningen i Lund. Enligt uppgifter till Djurens rätt ska den sedan ha plågats till döds.
Skånes Fria

Ål plågades på nation i Lund

På en sittning på Malmö nation jagades en ål i en tunna, lyftes upp och plågades av deltagarna. Nu anmäler Djurens rätt händelsen till polisen.

För en månad sen fick Camilla Bergvall, ordförande för Djurens rätt i Lund, ett samtal från en orolig student. Studenten berättade att den varit med på ett ålagille på Malmö nation förra hösten, där en ål hade plågats.

– Studenten var orolig att det skulle hända igen och undrade om vi kunde göra något. Jag ringde upp Malmö nation, men de sa att de inte kände till händelsen, säger Camilla Bergvall.

Efter samtalet såg hon att bilder från ålagillet försvann från Malmö nations hemsida.

Camilla Bergvall hade inga bevis, fram tills att hon fick se en film från ålagillet. I filmen, som också Skånes Fria Tidning tagit del av, syns en person jaga en ål ur en trätunna, lyfta upp den, vifta med den och hänga den runt halsen. I bakgrunden hörs soundtracket till Star Wars blandat med jubel och skrik.

– Det här är fruktansvärt. Det är djurplågeri. Även ålar och andra vattenlevande djur har känsloliv. Det här är en oerhört stressande situation.

Ålagillet är en årlig tradition och enligt uppgifter från studenter ska ”lek” med ålar skett även tidigare år, enligt Camilla Bergvall. Djurplågeriet ska också ha gått längre än vad som syns på filmen.

– Studenter har sagt att ålen sen kastades ut på golvet, att folk hällde sprit på den och att den plågades till döds.

Camilla Bergvall menar att Malmö nation har försökt mörka händelserna.

– William Personne som är kurator där var den som sa att de inte kände till händelsen, men senare har han berättat för tidningen Lundagård att han var där.

Skånes Fria Tidning ringer upp William Personne, kurator (högst ansvarig, reds. anm.) på Malmö nation. Han säger att han ska svara på tidningens frågor via mejl. Sedan är det tyst.

Till tidningen Lundagård säger han att ingen ål har plågats till döds och att något liknande inte ska ske igen.

– Man är inte alltid helt rationell i de sammanhangen. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte reflekterade jättemycket över det då, vad jag minns. Det var ett år sedan och det är en sittning av många andra.

Djurens rätt Lund har nu anmält händelserna till polisen för djurplågeri. Camilla Bergvall hoppas att anmälan ska få Malmö nation att tänka till.

– Jag vill att de ska förstå att detta är allvarligt och faktiskt brottsligt.

Fakta: 

Fler händelser på Malmö nation

* September: Sveriges Kvinnolobby anmäler en reklam för en klubb till Reklamombudsmannen för sexism. Det rör sig om en bild där texten ”Shots & Squats” står skrivet över en svankande rumpa.

* 14 november: Två gäster på nationen utsätts för sexistiska och grova kommentarer av en man. När kvinnorna påtalar problemet för en vakt händer inget. En av de drabbade gör ett inlägg på nationens Facebooksida, som då tas bort. Malmö nation har sagt till Lundagård att de ska utreda händelsen.

* 19 november: En medarbetare på Malmö nations tidning Gripen hoppar av i protest mot nationens hantering av sexuella trakasserier.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Protest vid stadshuset avbruten

I tre veckor har romerna som bodde i Sorgenfrilägret protesterat utanför stadshuset i Malmö. Nu avbryts protesterna.

Skånes Fria

Solig satsning i Sala

I Sala och Heby har invånarna gått ihop med företag och det lokala energibolaget och bildat en egen solenergiförening.

Landets Fria

Stor ökning av solceller

Föranmälningarna om installation av solceller har ökat med 108 procent under de senaste sex månaderna, enligt Eon.

Landets Fria

”Jag blir taggad av smällarna”

Att rusa rätt in i någon utan att väja kan verka både tanklöst och skadligt. Men i Limhamn Griffins damlag handlar det om att övervinna rädslor.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu