Gatu gör fotbollsstjärna till barnbokshjälte | Skånes Fria
  • "Tjejer kan också vara nördigt intresserade av fotboll". Malmöjournalisten Anja Gatu har skrivit en barnbok inspirerad av fotbollsstjärnan Therese Sjögrans barndom.
  • Therese Sjögran, före detta spelare och numera sportchef i FC Rosengård, blir karaktär i en barnbok.
Skånes Fria

Gatu gör fotbollsstjärna till barnbokshjälte

Som liten längtade hon efter böcker om tjejer som spelade fotboll, men hittade aldrig några. Nu har Anja Gatu skrivit en barnbok om fotbollsstjärnan Therese Sjögrans barndom.

– Jag var både fotbollsälskare och bokslukare som barn. Men jag slogs av att det alltid handlade om killar. Tjejer var antingen mödrar eller nån att bli kär i, säger Anja Gatu.

Som tonåring blev Anja Gatu tränare åt sin lillasysters lag. Hon samlade anekdoter och tänkte tanken att hon någon gång skulle vilja skriva en bok om ett flicklag.

Anja Gatu växte upp och blev sportjournalist. Bokplanerna lades på hyllan tills häromåret, när bokförlaget Olika hörde av sig.

Förlaget specialiserar sig på normbrytande barnlitteratur och ger ut bokserie om fotbollsstjärnor. Det slutade med att Anja Gatu skrev en bok baserad på landslagsspelaren Kosovare Asllanis barndom. Passa bollen, ropar Kosse! gavs ut i våras.

Nu släpps Anja Gatus andra bok i samma serie. Rött kort, Therese! handlar om före detta landslags- och FC Rosengård-spelaren Therese Sjögrans uppväxt.

– Jag har följt Therese i min roll som sportjournalist sen 2002, en herrans massa år. Så det var spännande att grotta ner sig i hennes barndom och beskriva ett nytt perspektiv.

Boken är ingen biografi, men den är starkt inspirerad av Sjögrans uppväxt. Genom att intervjua Therese Sjögran har Anja Gatu snappat upp vissa saker som sen tas upp i boken.

– Hon berättade att hon på sina första matcher som barn var livrädd. Kroppen bara knöt sig. Jag tycker det är häftigt att nån som varit så rädd har kunnat bli den spelare som spelat flest landskamper. Det ville jag ha med.

Det finns flera anledningar till att Anja Gatu baserar bokkaraktärerna på riktiga spelare, istället för att hitta på. Dels vill hon gärna bidra till att göra spelarna till förebilder. Men också för att karaktärerna blir mer trovärdiga.

– Om jag bara hittat på tror jag inte att karaktärerna kunnat bli såhär komplexa. Kosse och Therese är starka men de har också svagheter, de är nervösa och blyga. Jag tycker det är viktigt för barn att läsa om barn som inte är perfekta.

Det kommer bli fler böcker inspirerade av Therese Sjögran och Kosovare Asllani, berättar Anja Gatu. Dessutom har hon just påbörjat arbetet med böcker om en tredje spelare.

– Jag ska skriva om Marta. Världens bästa spelare med en jättehäftig historia som skiljer sig mycket från de andra. Det blir spännande.

Fakta: 

Releasemingel i Malmö

Onsdag den 2 december klockan 18 är det releasemingel för Rött kort, Therese! på Café Feed i Malmö. Anja Gatu och Therese Sjögran intervjuas av Louv Brattgård.

Rekommenderade artiklar

Ål plågades på nation i Lund

På en sittning på Malmö nation jagades en ål i en tunna, lyftes upp och plågades av deltagarna. Nu anmäler Djurens rätt händelsen till polisen.

© 2018 Skånes Fria