• Christel Niby tillsammans med Rebecka Barjosef som har skrivit ihop hennes berättelse. "Det har varit jobbigt att gå tillbaka och läsa materialet, det är som att uppleva allting igen.", säger Christel Niby.
Skånes Fria

”Jag förstod att det inte var fel på mig”

Det tog lång tid innan Christel Niby kunde prata om de övergrepp hon utsattes för som barn. I boken Jag står rak berättar hon om resan genom förnekelse och självmordsförsök till tuff förhandlare som ombud på IF Metall.

Christel Niby är i dag bosatt i Eslöv, men är uppvuxen i Rosengård på 1970-talet. Här levde hon och familjen längst ner i klassamhället, som hon själv beskriver det.

– Då som nu ser ju folk ner på de som bor där. Mina föräldrar hade dubbeljobb, på morgnarna delade de ut tidningar och om vi inte följde med fick vi vara ensamma hemma. Jag vet hur det är att gå och lägga sig hungrig.

Men det värsta var terrorn som pappan utövade mot familjen. Christel Niby utsattes för sexuella övergrepp och fysisk misshandel genom hela uppväxten, ända tills pappan lämnade dem.

– Det tog många år innan jag förstod att jag kom från en dysfunktionell familj med en psykopat som styrde oss med järnhand. Länge var jag arg på min mamma för att hon inte hade lämnat honom, men jag förstod sedan att hon inte hade ork att ta sig ut.

Christel Niby har flera självmordsförsök bakom sig och hon säger att hon lika gärna hade kunnat hamna på gatan, men på något sätt har hon klarat sig. Upplevelserna ställdes dock på sin spets när hon för något år sedan fick veta att pappan hade dött. Då hade de inte haft kontakt på många år.

– Hans död fick mig att må dåligt, eftersom det blev omöjligt för mig att få till ett avslut genom att någon gång ställa honom mot väggen, säger hon.

Så småningom föddes tanken på att skriva en bok. Hon kontaktade författaren och Eslövspolitikern Rebecka Barjosef som hjälpte henne att bena ut och skriva ner berättelsen. Det blev första gången hon berättade om övergreppen för någon annan än familj och psykologer.

– Det blev ett sätt att bli av med känslan att det är fel på mig. Att se att det är jag som är ett offer i det här, jag har blivit utsatt för något. För många är det skamfullt att prata om, men det gjorde att jag kunde erkänna att det verkligen hade hänt.

Engagemanget i fackrörelsen har också varit något som hållit henne uppe genom åren. Det började när hon jobbade som lastbilschaufför, krossade foten i en arbetsplatsolycka och blev tillfrågad om hon ville bli fackligt ombud för Transportarbetareförbundet.

– Med det kom en känsla av att jag dög fastän jag var arbetare. Jag märkte att desto mer vi engagerade oss, ju mer kunde vi förändra gentemot arbetsgivare.

Hon upptäckte att hon var bra på att förhandla och njöt av känslan av att kunna få till en lösning i det som verkade vara ett låst läge. Det är något som hon håller fast vid när hon nu är ombud för IF Metall. Men genom åren har hon fått ta emot en del smällar för att hon som kvinna tar sig ton i en mansdominerad värld.

– Det har varit tufft, även om det börjar bli bättre nu. Jag har hela tiden trott på alla människors lika värde och försökt påminna folk om att vi alla duger till.

Christel Niby hoppas att boken kan ge styrka till andra som utsatts för övergrepp, och hjälpa dem att inte fastna i bilden av sig själva som offer.

– Jag har känt mig ledsen att jag inte har fått hjälp och satt en stor offerstämpel på mig själv. Men det har bara skadat mig. Nu börjar jag kunna släppa det jag har varit med om och se en glädje i att vara den jag är i dag.

28 november, kl 11 är det boksläpp och samtal om Jag står rak på Eslövs bibliotek.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu