• Navid Modiri.
Skånes Fria

Hallå där...

Hur skulle du beskriva Miss Rafiki?

­– Det är ett musikprojekt som uppstod när jag och Povel Olsson var i Amsterdam och började göra musik med ett helt annat sound än vad vi gjort tidigare. Vi samplade sitarer och persiska poeter med musik som dubstep och hiphop. I samma veva började jag och en annan vän att leka med två karaktärer, två äldre kvinnor som började ha en dialog med varandra. Jag märkte att det kom fram helt andra saker än vad jag skulle ha sagt annars. Det finns spår av mig i Miss Rafiki men hon är hårdare och mer kompromisslös. Sedan släppte vi in henne i studion för att se hur det skulle låta om hon till exempel rappade. Efter hand har det vuxit fram ett helt universum med karaktärer kopplade till Miss Rafiki.

Vad handlar Kintsugi om?

– Den syftar på en japansk konstform där porslin lagas med guld, och handlar om att laga sig själv efter att du går sönder. Vi lever i ett samhällsklimat där det anses fult att visa sig själv sårbar, att säga att jag behöver hjälp. Du ska inte visa upp i ditt sociala medieflöde om du inte pallar dina barn eller att du inte orkar vara en perfekt entreprenör och säga att allt går bra när det inte har gått bra på flera år. Kintsugi handlar om att visa att det är de här olika sakerna och alla misstagen är något vackert som vi vill highlighta med guld.

Vad kommer att hända under filminspelningen?

– Tanken är att folk ska dyka upp klädda i svart och guld och berätta om när de gick sönder. Sen kan de välja om de vill berätta direkt till kameran eller uttrycka det i dans. Jag hoppas att vi kan skapa ett rum som är tryggt nog för folk att dela med sig av sina berättelser, och att andra inte dömer dig för att du gör det. Varje gång vi berättar i en trygg miljö uppmuntrar vi andra att göra det. Det är viktigt eftersom vi hänger ihop. Vi är flockdjur i första hand även om vi har individuella krafter också.

Vad vill du att projektet ska leda till?

– Jag hoppas att det kommer fortsätta att vara ett medskapande projekt. När vi har spelat in har studion stått öppen och det har varit mycket folk där som har bidragit på olika sätt. Någon har spelat såg, en annan upptäckte att den kan sjunga. Nu när vi har släppt första låten är det folk som sitter och gör remixar på den. Vi kommer också att skicka ut tuber med guldlim till ett tjugotal kreativa personer och låta dem göra något utifrån låttiteln Kintsugi.

Musikvideon till Kintsugi spelas in 6 december i Malmö. Mejla till [email protected] om du vill vara med på inspelningen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu