”Jag låter mig själv bli lite mer emo” | Skånes Fria
  • I det nya albumet vill Sara Granér utforska sin emotionella sida och titta på hur det känns att leva i vår tid.
Skånes Fria

”Jag låter mig själv bli lite mer emo”

Sara Granér har blivit en av landets största politiska satirtecknare med sina gulliga djur med stora käftar. Nu är hon aktuell med ett nytt seriealbum. För Skånes Fria berättar hon om att utforska det emotionella, predika för övertygade och att bli rädd för sina egna figurer.

– Jag gillar att vara tramsig och skämta på ett pubertalt sätt, och att driva med själva språket. Jag tror att det är något som folk kan relatera till. Men det gäller att se upp så det inte blir för mycket dålig Göteborgsvits av det hela.

I Sara Granérs nya album Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera finns det gott om nytolkade ordspråk, välkända uttryck och tillvrängda titlar. Titeln på albumet är till exempel en tydlig anspelning på Ann Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva.

– Jag skrev faktiskt till Ann Herberlein och sa att jag tänkte använda en variant på hennes titel. Hon verkade tycka att det var bra. Det är ju ingen drift med hennes bok. Den handlar om ångest och det gör mitt album också.

Albumet blandar de stora och små perspektiven, här finns serier om allt från världsrymden till elementarpartiklar och allt där emellan. En röd tråd är prestationssamhället, arbetskritik och ekonomisk makt. Men till skillnad från det senaste albumet All I want for christmas is planekonomi finns det en mer känslosam utgångspunkt i flera av serierna. Sara Granér beskriver det själv som ett ”absurdistiskt existentiellt” spår.

– Det är inte lika mycket av ett sakpolitiskt diskuterande, jag håller fortfarande på med det politiska men låter mig själv bli lite mer emo och tittar på hur det känns att leva i vår tid.

Det innehåller också flera längre serier med mer text och handling än de slagkraftiga enrutingar som hon har gjort sig känd för.

– Tidigare har jag haft svårt för det längre berättandet, så det var något jag ville testa. I längre serier går det att låta andra saker komma fram, och läsaren kan komma in i stämning och utforska mer.

En längre serie är Din stund på arbetsmarknaden, där Sara Granér jämför hur det känns att vara arbetslös och behöva förhålla sig till arbetsmarknaden med att vara utelämnad i en dålig relation. I serien Hata hälsa utforskar hon en känsla hos sig själv som hon inte riktigt förstod: irritationen över intresset för fysisk hälsa.

– Jag kom fram till att det här med att äta hälsosamt och gilla vitaminer mycket är ett uttryck för självkontroll och individualism, som i grunden handlar om att vi ska vilja bli smala. Men jag vill inte hetsa mot enskilda personer som gillar raw food, det handlar om att se kollektiva tankeströmningar.

Sara Granér vill lyfta fram just de strukturella systemen som hon menar ofta döljs av att saker tas ner på en individnivå.

– Det kanske helt enkelt är en brist i vår tid, att vi har svårt för det kollektiva.

Att hennes serier har blivit så populära tror hon har att göra med att de lockar fram känslor av igenkänning och överraskning hos läsarna.

– Det är viktigt att kunna relatera till det vi ser, jag tycker själv om när någon sätter ord på något som jag har varit med om eller gått och tänkt på. Om du dessutom lyckas tända någon ny tanke så blir det där humor kan uppstå.

Hon får ibland frågan om hennes serier inte bara predikar för de redan övertygade. Sara Granér tycker inte att det behöver vara ett problem.

– Det finns många fina personer som gör fina saker och kämpar, och jag tycker att det är en god uppgift om jag kan göra så att de blir glada när de ser en fin kanin.

Just kaninerna, björnarna och de andra färgglada djuren har blivit Sara Granérs signum och hon har svårt att föreställa sig att hennes figurer skulle kunna se ut på ett annat sätt. Men ibland blir de lite för närvarande.

– Jag gjorde en 3d-variant av kaninen i papier mache som jag hade på mitt rum. Det blev nästan lite kusligt när den var så stor och låg där vid min soffa. Nu ligger den bortglömd på en vind någonstans, jag tycker lite synd om den.

Det hålls releasefest för Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera 5 december, kl 19, på Pixel Kafé i Malmö. Förutom försäljning av albumet blir det konsert med countryduon Big bång burgers och musik av dj-kollektivet Skagenmålarna.

Fakta: 

Fler album av Sara Granér

Det är bara lite aids, 2008

Med vänlig hälsning, 2010

Almanackan Vikariekalendern, 2011

All I want for christmas is planekonomi, 2012

Rekommenderade artiklar

Hallå där...

Navid Modiri, en av personerna bakom Miss Rafiki. I helgen bjuder ni in allmänheten att delta i inspelningen av musikvideon till låten Kintsugi i Malmö.

© 2019 Skånes Fria