• Anställda på Goodtrades lager uppger att de påtalat brister under en längre tid. Bilden är från ett annat lager.
Skånes Fria

Lagerarbetare i Malmö förlorar sina jobb

Goodtrade, som bland annat distribuerar Astrid och apornas produkter, lägger ner sitt lager i Malmö. Alla lageranställda sägs upp. Flera vittnar om att arbetsmiljön brustit under lång tid.

I mitten av november fick de som var i tjänst den dagen veta att alla anställda skulle sägas upp på grund av arbetsbrist. Lagerverksamheten skulle läggas ut på entreprenad och redan i december tar ett fraktföretag över lagret.

– De som inte var på jobbet den dagen fick veta det av de andra eller på Facebook. Informationen var väldigt bristfällig, säger Lars, som egentligen heter något annat.

Skånes Fria Tidning har pratat med flera anställda som är kritiska till hur företaget behandlat sina anställda. Men ingen har velat gå ut med namn.

– Det har byggts en företagskultur på att vi gör det här tillsammans. Att det är för en bra sak. Folk har stannat och jobbat en hel helg utan ob. Andra har varit timvikarie i två år utan att få kontrakt, säger Lars.

Arbetsmiljön har varit ett problem under en längre tid. Inomhustemperaturen har varit över 38 grader på sommaren.

– Det har hänt att anställda svimmat av värmen, säger Lars.

På vintern har det istället varit endast fem grader i lunchrummet. Anställda har blivit skadade, utbrända och dåligt bemötta.

– På något vis har vi köpt det för att alla har velat att det ska funka, säger Lars.

Goodtrade beskriver sig som ett företag som handlar med vegetariska, ekologiska och rättvisemärkta varor. Rättvis handel och goda arbetsförhållanden lyfts fram som viktiga frågor. Företagets vd heter Dan Mortazavi och han är även vd för Astrid och aporna.

Goodtrades omsättning har nära tredubblats mellan 2010 och 2014. Att företaget växt så pass snabbt är ett av problemen menar en anställd som vi kan kalla Lo.

– I takt med att företaget blivit större har kontrollen minskat och arbetsmiljön försämrats. Det är inget nytt att lokalerna brustit och att vi har haft en väldigt stressad situation länge.

Lo berättar att de anställda påtalat bristerna länge, utan att få gehör.

– Vi kopplade in facket i slutet av sommaren som menade att bristerna var tvungna att åtgärdas.

Och det är just lagerlokalens brister som fått Goodtrade att ta beslutet att flytta verksamheten.

– När det nu blev akut att något verkligen behövde göras valde företaget att flytta hela lagret. Och vi blir av med våra jobb, säger Lo.

De anställda som sagts upp har fått söka samma jobb hos det nya företaget.

– Från början var det två av tio som skulle få jobb där, men nu blir det fyra som börjar där den 21 december, säger Lars.

Handelsanställdas förbund har varit inkopplade. Nu senast i förhandlingarna om uppsägningarna. Handels ombudsman Henry Rosendahl skriver i ett mejl att ”Det känns aldrig ok, när personal sägs upp, oavsett tidsram. Hur trist det än är, så har Goodtrade fullgjort sin skyldighet. Goodtrades intention, från början, var att följa gängse lagar och regler. Vilket de också gjorde.”

– I förhandlingarna har företaget varit välvilliga. Överlag har vi blivit lite mer lyssnade på sedan en ny personalchef anställdes i början av hösten. Men tyvärr var det lite sent. Det som känns surt är att det är vi anställda som slitit under lång tid som får betala för detta, säger Lo.

Fakta: 

Vi har sökt Goodtrades ledning men hitills utan att lyckas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu