Vi spår framtidens nyheter | Skånes Fria
  • Marsvinsholms slott blir hem åt de EU-medborgare som vräktes från Sorgenfrilägret.
  • Djurrättsaktivister avslöjar att en bonde i Skåne har klonat fram tvåhuvade monstergrisar, vilket startar en stor debatt om djurrätt och etik.
Skånes Fria

Vi spår framtidens nyheter

2016 kommer vi inte finnas här och rapportera om allt som händer. Men Skånes Fria Tidning tar en titt i kristallkulan – och levererar de kommande årens drömnyheter redan nu.

Från gränskontroll till öppna gränser

Stefan Löfvén vaknar upp kallsvettig en morgon i januari. I drömmen (var det en dröm?) har han blivit hemsökt av Forna Socialisters Spöke. Hen är besviken på flyktingpolitiken. ”Stefan, gamle gosse. I all vänskaplighet blir mitt råd till hela regeringen: skärp er!”.

Stefan ställer sig på Öresundsbron och gör ett dansnummer till Justin Biebers ”Sorry”. Därefter ger han omedelbart order om att öppna gränserna.

EU-medborgare får anrikt hem

Malmökommunalråden Carina Nilsson och Katrin Stjernfeldt Jammeh ska glöggmysa framför Karl-Bertil Jonssons julafton, men får ångest när de tänker tillbaka på året som gått. En fras sätter sig på hjärnan: ”Att ta från de rika och ge till de fattiga”.

En vecka senare kallar Carina och Katrin till presskonferens i stadshuset. Alla Malmöbor med en årsinkomst på över 300 000 måste betala extra skatt. För pengarna hyr kommunen Marsvinsholms slott, som blir hem åt de EU-medborgare som vräktes från Sorgenfrilägret.

Stjärna blir staty på Möllan

Fotbollsallsvenskan 2016 är lika med storslam för Skåne - i topp tre hamnar FC Rosengård, Kristianstads DFF och Vittsjö GIK. Malmö stad pungar ut så att alla kan få se Champions League-finalen på storbildsskärm på Stortorget - där FC Rosengård tar hem segern. Året därpå får Arbetets ära-statyn på Möllevångstorget sällskap av en staty föreställande världens bästa fotbollsspelare. Zlatan, who? Vi pratar såklart om Marta.

Malmö live blir Folkets kulturhus

Efter massiva påtryckningar från 100 000 Malmöbor blir Malmö live hela stadens kulturhus. Tillsammans organiserar Malmöborna kulturhuset och lokalerna är öppna att använda. Malmös fria kulturliv tar en självklar plats på scen. Varje dag är det folkkök med vegansk mat. På hotellet bredvid ordnas tillfälligt boende till de som saknar tak över huvudet. Verksamheten finansieras genom en stor donation från en anonym ex-politiker i Malmö vars dåliga samvete över diverse skrytbyggen kommit i fatt på ålderns höst.

Bilfritt i Skåne

Hela Skåne slutar använda fossilberoende fordon. Förflyttningar sker numera främst genom så kallade flyttnycklar. Vilket gör att du genom att ta tag i ett förtrollat föremål snabbt kan ta dig dit du vill. De som är skeptiska till magi kan istället använda sig av den utökade och avgiftsfria kollektivtrafiken. Eller låna en cykel, elcykel eller lådcykel vid närmaste vägkorsning.

Köpcenter läggs ner

Efter att luften gått ur köpcentrum-bubblan stänger Entré, Emphoria och Triangeln i Malmö igen. Lokalerna lämnar oanade möjligheter för att bygga till exempel en inomhusstrand, skidbacke eller lyxspa med heta källor. Men till slut beslutas det att där ska byggas lägenheter som hyrs ut billigt till bostadslösa utan krav på inkomst.

SD ut ur riksdagen efter förskingringsskandal

Det avslöjas att SD-politiker i Skåne förskingrat sammanlagt 400 000 euro, alltså 40 000 miljarder kronor från sina medlemmar och väljare. Nyheten gör att stödet för partiet rasar blixtsnabbt och snart är de nere på 2, 8 procent. Trots halvhjärtade reklamkampanjer (de har ju inga pengar kvar) och att Jimmie flitigt spelar in egna versioner av kända låtar kommer de inte över fyraprocentspärren i nästa val.

Monstergris leder till ekoboom

Djurrättsaktivister avslöjar att en bonde i Skåne har klonat fram tvåhuvade monstergrisar, vilket startar en stor debatt om djurrätt och etik. Skatten chockhöjs för kött- och mjölkbönder samt kontroversiella, storskaliga bönder och köttproduktionen och konsumtionen mer än halveras på kort tid. Samtidigt växer allt fler små kooperativa gårdar fram runt om i Skåne, där grannar odlar ekologiskt tillsammans, delar på skörden och säljer överskottet lokalt.

Vellinge chockhöjer kommunalskatten

I valet 2018 får Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet överraskande nog egen majoritet i Vellinge. De beslutar att höja kommunalskatten med 5 procent och kan förverkliga löneförhöjningar och fler fasta anställningar i offentliga sektor, starta ett skyddat boende, och satsa på svenskundervisning, boenden och praktik för flyktingar. Resultatet blir så lyckat att fler kommuner bestämmer sig för att följa i deras spår.

Fakta: 

Bubblare:

Basinkomst införs i Skåne

Skåne blir fristad för papperslösa

Kafé Glassfabriken i Malmö återuppstår

Regionen börjar med sex timmars arbetsdag

Malmöpolisen slutar bära vapen

Sköna cis-snubbar får inte dj:a på Skånes klubbar

Rekommenderade artiklar

Ny gatutidning säljer i Skåne

Ett alternativ till att tigga på gatan vill gatutidningen Dik manusch vara för utsatta EU-medborgare. Nu säljs den i Höör och Lund.

”Allt jag gör är politiskt”

På den nya skivan Ramtadam varvar Anna Jadéus och the miracle orchestra trallvänliga upp till kamp-sånger med personliga och feministiska ballader.

Första maj i Skåne

Första maj

Undrar du var det går att demonstrera och fira första maj i Skåne? Se vår guide för tips och inspiration.

© 2018 Skånes Fria