Anna Maris

Inledare


Anna Maris
Skånes Fria

Värna oberoende journalistik

Anna Maris, en av tidningens grundare, skriver om början och slutet för Skånes Fria Tidning.

Det är knappt fyra år sedan Skånes Fria grundades. Under de åren har medielandskapet förändrats radikalt. Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad är samma firma, Metro har skurit skåneredaktionen och hundratals journalister är arbetslösa som resultat av att man bantat varenda tidning i regionen.

När vi startade var det efter över tio års försök att få i gång en kooperativägd tidning i vårt län. Egentligen borde idén ha fungerat.

Men det här blir sista numret av Skånes Fria. Det är sorgligt att skriva en dödsruna över en tidning som man varit med och grundat. Visst kan man fundera över om innehållet borde varit annorlunda eller om större försäljningsinsatser hade gjort skillnad. Men svaret är att det är så tufft i tidningsbranschen att det är nästan omöjligt för okommersiella aktörer att hävda sig. Bristen på mångfald i medierna är den största sorgen.

Frilansjournalisten Stefan Bergmark, Skånes Frias första krönikör, skrev häromdagen i en ledare i Allehanda om mediernas uppgift kontra nyheter på sociala medier. ”När diskussionen om helheten tystnar så uppstår ett demokratiskt problem eftersom det möjliggör osynliggöranden, ja till och med förvanskningar, av hundratusentals medborgares verklighet.”

Det var visionen för Skånes Fria: Att ge dem som inte representeras i de traditionella medierna en röst. Under den tiden vi drivit tidningen gjorde den sitt jobb väl. Vi som jobbat med den, som prenumererat på den, ska alla vara stolta över att vi bidragit till demokratin.

En annan faktor är så klart att när folk inte vill betala för journalistik går det heller inte att producera den. Det gäller inte bara tidningar, utan även litteratur, musik och film. Själv lämnade jag Fria Tidningar för ett år sedan för att satsa på eget skrivande. I vår blir jag redaktör för Svenska haikusällskapets nya tidskrift Blåeld och gör en insats för ett ytterst smalt kulturområde. Men faktum kvarstår oavsett: Pengarna måste komma någonstans ifrån.

Tack och lov går inte hela Fria Tidningar i graven. Landets Fria Tidning, som nischat sig på nya vägar framåt, omställning och inkluderande journalistik fortsätter att produceras i Malmö. Den fria pressen behövs i ett samhälle som mer och mer präglas av odemokratiska tendenser. När kommersiella aktörer konsoliderar måste den kooperativägda pressen också göra det. Nu är det viktigare än någonsin att värna bra, oberoende journalistik. Välkommen att hänga med in i framtiden, som prenumerant på Fria Tidningen och Landets Fria.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu