• Gruppen basinkomst Malmö planerar sina aktiviteter under Almedalsveckan. Längst upp Anders Hermansson, till höger Lili Jonahnsson och Gunilla Weibull och i vänstra hörnet sitter Ingvar Hartman.
Landets Fria

Basinkomstgrupp vill ha ett mänskligare socialsystem

För första gången är en grupp som arbetar för basinkomst med under Almedalsveckan.

– Jag tror att vi kommer att göra skillnad bara för att vi är så förbannade, säger Lili Johansson från Basinkomst Malmö.

Basinkomst Malmö är del av ett nationellt nätverk som arbetar för att föra upp frågan om basinkomst på agendan hos såväl politiker som privatpersoner. Ett av de långsiktiga målen är att få till en levande diskussion på regeringsnivå.

– Den diskussionen pågår just nu i Europa, och i till exempel Finland ska försök med basinkomst göras. I Sverige röstade regeringen nyligen ner Miljöpartiets förslag om att utreda möjligheten till ett liknande försök. Det gjorde oss så besvikna, säger Lili Johansson, en av medlemmarna som kommer att finnas på plats under Almedalsveckan.

Aktiviteterna börjar med en workshop i tidningen Syres tält under tisdagen, där deltagarna får diskutera basinkomst utifrån teman som arbetsliv, samhällsvision och finansiering. På kvällen blir det Bar basinkomst, där gruppen agerar levande böcker som det går att ”låna” för att lära sig mer om basinkomst. Och under hela dagen finns gruppen på plats som publikdragare utanför tältet.

– Vi kommer bland annat att spela kubb som går ut på att knocka kungen som vi har döpt om till arbetslinjen, säger Gunilla Weibull.

Under torsdagen planeras ett uppstartsmöte för Basinkomst Gotland, där Malmögruppen finns med för att inspirera och berätta hur de arbetar.

Gruppen ser Almedalen som ett bra tillfälle att nå ut med sitt budskap under avslappnade former.

– Vi som arrangerar det här är vanliga medborgare som är intresserade av ämnet, vi är inte anställda av Almedalen för att sälja in något. Det kommer att bli lite som Almedalen var tänkt från början, säger Anders Hermansson.

Basinkomst kan förklaras som en grundinkomst som delas ut till alla medborgare utan krav på motprestation, som skulle ersätta dagens bidragssystem.

Förespråkare av basinkomst menar att det behövs ett mänskligare socialsystem, där arbetslinjen skrotas. Finansiering skulle ske bland annat genom att staten ändrar sina prioriteringar.

– Det satsas en massa miljoner på försvarsbudgeten. Men basinkomst är viktigare än ubåtar, det skulle ge fler människor ett värdigare liv, säger Anders Hermansson.

Fakta: 

Största politiska arrangemanget

Almedalsveckan arrangeras den 3–10 juli i Visby och är Sveriges största politiska evenemang.

Huvudarrangör är riksdagspartierna, som har har var sin dag under veckan. Förutom politiker finns representanter för ideella organisationer, civilsamhället och näringslivet på plats, och dessutom ett stort antal privatpersoner.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De lyfter rättvisefrågorna i Almedalen

Almedalsveckan är ett sätt för riksdagspartierna att visa upp sig inför sommarsemestern. Men på plats i Visby finns också ett flertal organisationer och föreningar som kämpar för att lyfta frågor om delaktighet, asylrätt och klimatet.

Landets Fria

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu