• Zoë Poluch undersöker i sitt danssolo Example om det är möjligt att skapa dans som är tidlös.
Landets Fria

Ny satsning på dans i hela Sverige

Tour de dance är ett nytt initiativ för att knyta kontakter mellan danskonstnärer och kulturarrangörer utanför storstäderna. Målet är en starkare infrastruktur för dans i hela landet.

Det vanligaste när en koreograf skapar ett nytt dansverk är att det visas några gånger i Stockholm, Göteborg eller Malmö och sedan turnerar utomlands. Tråkigt, tycker tre dans- och konstproducenter som har startat Tour de dance för att skapa nya samarbeten för dans i Sverige.

– Vi jobbar med många koreografer som är baserade i Stockholm. Alla vill ut och turnera på fler platser men vi märkte att det är svårt att få till träffpunkterna, säger Tove Dahlblom, en av initiativtagarna.

Den främsta möjligheten för koreografer som vill turnera i landet är Dansnät Sverige, som samlar ett 30-tal dans- och teaterscener. Ett jättebra och viktigt initiativ, betonar Tove Dahlblom, men bara ett fåtal produktioner väljs ut varje år. Tour de dance vill vara ett komplement till etablerade aktörer som Dansnät Sverige och Riksteatern och undersöka nya vägar för dansen. Därför har de framför allt kontaktat konsthallar och museer utanför storstäderna.

– Det är inget nytt i sig att konsthallar visar dans men det finns ingen infrastruktur kring det.

Istället för att en koreograf får kontakt med en konsthall, blir Tour de dance en spindel i nätet som kan förmedla och fördjupa kontakterna med många olika parter på lång sikt.

– Vi vill vara en bro och hoppas att detta ska ge synergieffekter för hela dansfältet.

Att just konsthallar visar dans är ganska naturligt, menar Tove Dahlblom.

– Vi upplever att samtida konst och dans har samma typ av kommunikationssätt. Teatermänniskor frågar ofta ”vad handlar det om” medan bildkonsten har en mer abstrakt tradition som kanske mer passar med dans där det inte finns ett narrativ som man ska förstå. Det handlar mer om att ge en upplevelse.

I höst blir det en pilotomgång med dansturné, workshops och residens. Koreografen Zoë Poluch spelar sitt solo Example på Wanås skulpturpark i Knislinge, Köttinspektionen i Uppsala och Man i Skellefteå samt gör ett residens på Marc Skåne.

Det är viktigt för Tour de dance att danskonstnärerna arbetar med platserna de besöker och inte bara spelar sitt verk och drar vidare.

– På Wanås ska Zoë Poluch göra workshops för personer som läser sfi. Hon åker till platserna innan, får träffa dem som är där och kan göra annat publikarbete.

I slutet av hösten arrangeras dessutom ett residens i Tranås för fyra oetablerade konstnärer med fokus på dans och rörelse.

Initiativtagarna vill vara flexibla så Tour de dance aktiviteter och samarbetspartners kommer att variera från år till år beroende på de intressen och behov som finns just då hos publiken, arrangörerna och danskonstnärerna.

– Vi bygger en dynamisk infrastruktur, det är inte fokus på enbart turnéer. Vi hoppas ha residens på fler platser. Många gör residens utomlands men det finns många fina platser i Sverige som folk inte känner till, säger Tove Dahlblom.

Tanken är att satsningen ska pågå i tio år och byggas upp långsamt så att kontakterna förankras på djupet.

– Jag hoppas verkligen att det ska växa fram en infrastruktur för att presentera dans och att det inte längre är standard att danskonstnärer bara visar sitt verk två gånger i Stockholm. Vi vill skapa fler tillfällen för dansare att utvecklas och arbeta. Om fem år kanske vi inte behövs längre, det vore jättebra!

Fakta: 

Turnédatum

1–2 oktober, Wanås skulpturpark, Knislinge, Skåne

13 november, Köttinspektionen, Uppsala

18–19 november, Man Museum Anna Nordlander, Skellefteå

Dessutom håller Zoë Poluch två workshops för sfi-deltagare på Wanås och gör en veckas residens hos Marc i Kivik.

Residenset Air dance and movement connections 2016 arrangeras 24 november–8 december i Tranås.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Äldre dansare tar plats på scen

Många professionella dansare går i pension redan i 40-årsåldern. Festivalen Forever dance ordnades för att ändra på det.

Fria Tidningen

Boostar bortglömda blueskvinnor

Among lynx lyfter fram den bortglömda rootsmusiken med hjälp av feministiska texter och satsningen Ladies got the blues.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu