Kajsa Persson

Fördjupning


Kajsa Persson
  • Teamet bakom den gröna rehabiliteringen i Jönköping; James Chadwick, trädgårdsmästare, Anna Ladefoged, arbetsterapeut och psykolog Eleanor Petitt som kombinerar grön och vit kompetens.
  • I Jönköpings gröna rehabilitering följs säsongerna, och i trädgården finns något att göra året runt.
Fria.Nu

”Meningsfullt men kravlöst”

I Jönköpings läns gröna rehabilitering följs årstiderna i trädgården och naturen. Nu har projektet säkrat finansiering också inför nästa år, men hoppas på att bli en permanent verksamhet.

Jönköpings gröna rehabilitering som har varit igång sedan 2013 tar emot fyra grupper om året, som under tio veckor vardera deltar i rehabiliteringen med trädgård, djur och natur. James Chadwick är trädgårdsmästare och projektledare och berättar att rehabiliteringen följer säsongerna under året.

– På våren kanske vi sår frö, på sommaren planterar vi ut och håller på med skötsel och underhåll, under hösten har vi bland annat plockat äpplen och gjort äppelmust och på vintern kan man ta sticklingar. Det finns aktiviteter för hela året.

Djur från Tenhults naturbruksgymnasium som rehabiliteringen samarbetar med lånas ibland in i aktiviteterna, allt ifrån marsvin till kalvar och hästar.

– Vi jobbar mycket med sinnena och aktiviteter som väcker hörsel, lukt och smak. Det ska vara väldigt enkla aktiviteter men det är oftare vi behöver bromsa deltagarna, än att de behöver påtryckning.

Rehabiliteringen tar emot deltagare som har någon form av stressrelaterad psykisk ohälsa och som remitterats från vårdcentraler i hela länet.

Det är fortfarande ett projekt, men nyligen kom beslutet om finansiering även inför 2017 som gör att verksamheten kan rulla på. Efter det kommer det att bestämmas om det blir en permanent verksamhet. Det finns fler idéer inför framtiden, till exempel att utveckla rehabiliteringen med ett slags fortsättningskurs. De tio veckorna som erbjuds är relativt kort i jämförelse med andra ställen.

James Chadwick berättar att kön med remisser är lång, och att de nu upplever att de har hittat arbetssätt som fungerar.

– Det måste vara meningsfullt men kravlöst. I trädgården är det ofta mycket prestation som hänger ihop med arbetsuppgifterna men vi fokuserar inte så mycket på resultat utan mer på hur det känns. Det händer ganska ofta att vi bryter aktiviteten mitt i, vilket kan vara lite svårt för deltagarna, men det är ett beteende man behöver öva.

Fakta: 

Resultat

För att utvärdera rehabiliteringen används ett skattningssystem där man mäter livskvalitet, övergripande hälsa och utmattningssymptom. Det görs vid rehabiliteringens start och avslut, och sedan efter både tre och sex månader. Mätningen från förra året visar på goda resultat, från påbörjad till avslutad rehabilitering.

75 procent har bättre livskvalitet

80 har bättre övergripande hälsa

75 procent har minskade utmattningssymptom

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

”Bilden att medierna mörkar stämmer inte”

Att medierna mörkar negativa effekter av invandring hörs ofta i den offentliga debatten. Fria samtalar med journalistikprofessorn Jesper Strömbäck som har undersökt saken och i en ny rapport kommit fram till att så inte är fallet.

© 2024 Fria.Nu