Elina Pahnke

Inledare


2016

  • Försäkringskassan bestämde under 2016 att inte tillåta människor att vara sjuka under en längre tid med sjukersättning.
Fria Tidningen

Våga se år 2016 i vitögat

Istället för att leta efter minimala glädjeämnen som söta djur och barn i det gångna året är det mer fruktsamt att se det för vad det var, ett skitår. Till kommande år måste vi kräva mer reella politiska förändringar och beslut, skriver Elina Pahnke.

Jag vill avsluta det här året med att säga åt alla att sluta vara glada för de små sakerna i livet. Mediesajten Buzzfeed gjorde nyligen en lista på 33 saker som skulle visa att 2016 inte har varit ett hemskt år, ändå. Saxat ur listan: en bebis som älskar ketchup, en morfar som fått en ny hund och en liten tjej som klädde ut sig till korv på en prinsessfest. Jag vill inte vara en glädjedödare, men jag kräver mer än en tjej i en korv-dräkt för att uppskatta samtiden. Låt oss vara ärliga, det här året har varit ett skitår.

2016 var året då Försäkringskassan lanserade sin PR-kampanj ”Laget Sverige”, som går ut på att försöka nyttomaximera människors sjukskrivningar. ”Att bli sjuk eller skadad behöver inte vara samma sak som att vara ute ur spelet”, skriver myndigheten på sin hemsida i ett taffligt försök att motivera 25 miljoners-kampanjen. Idén handlar om att utgå från en persons arbetsförmåga, istället för personens sjukdom, när Sverige är ett lag är det vad du producerar som avgör vem som anses vara en värdig medspelare.

Kampanjen kommer som ett svar på att allt fler sjukskriver sig. Men den kommer också med en fråga: vad behöver människor prestera för att anses vara värdefulla för samhället? Affischerna som pryder busshållplatserna sammanfattar de känslor många har av att leva mitt i en historisk katastrof, det är ett enastående exempel på kapitalismens och nationalismens skärningspunkt.

För samtidigt som många sjukskriver sig för att deras arbeten gjort dem sjuka vill regeringen få ut flyktingar i arbete snabbare än någon hinner säga ”traumatiserad”. 2016 var året då permanenta uppehållstillstånd blev tillfälliga och familjeåterförening för flyktingar omöjliggjordes.

Konsekvenserna av den rasistiska lagen syns inte enbart genom de som utvisas eller stängs ute. Det syns lika mycket som en förnyad arbetskraftspolitik, där flyktingar får stanna enbart genom motprestationer. Genom att befinna sig i ett land tillfälligt, befinner man sig här villkorat. Utan möjlighet till försörjning kan du glömma ett förnyat uppehållstillstånd. De som skulle vårdas har istället fått ett nytt värde, som potentiell arbetskraft.

Jag har hört många säga saker om samtiden. Om hur historien ska döma oss, hur allt känns så mörkt just nu. Inte konstigt då att människor kräver lätta glädjeämnen, små bevis på hur vacker världen kan vara. I Sydsvenskan har det skrivits tretton artiklar om den lilla musrestaurangen i Malmö som jag cyklar förbi varje dag, alla är helt sålda på konstverket. För de som trots det ivriga rapporterandet missat detta lilla café är det bara att googla, hela världen har skrivit om den vid det här laget. Ett ljus i mörkret, säger de. Men inga mini-lussekatter eller pytteplanscher kan rädda oss från vetskapen om att 2016 var året då Sverige började se sig som ett fotbollslag, där bara de friska får speltid. Alla andra hamnar på avbytarbänken.

Så till nästa år: kräv mer. Om vi kan glädjas åt en tjej i korv-dräkt, tänk då hur lyckliga vi hade blivit över radikala förändringar. Tänk på glädjen över familjeåterföreningar. Chansen att läka från sjukdomar och traumatisering. Tänk er Buzzfeed-lyckan om människor fick chansen att bli friska.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu