• Johan Andersson, Fältbiologernas nyvalde ordförande.
Landets Fria

Många miljösegrar för ung 70-åring

De jobbade hårt för att införa pant av aluminiumburkar på 1980-talet och spelade en stor roll i frågan om att skydda Ojnareskogen på Gotland. I år firar Fältbiologerna 70 år.

– Från att uppleva och undersöka i naturen har vi växt till insikten att vi måste försvara den för att någonting ska finnas kvar att uppleva, säger Fältbiologernas nyvalde ordförande Johan Andersson.

I år firar ungdomsorganisationen Fältbiologerna 70 år. Det är mycket för en förening där medelåldern legat omkring 17 år. På riksårsmötet valdes Johan Andersson till ny ordförande.

– Det känns otroligt stort att ha 70 år i ryggen och så mycket engagemang från medlemmarna. Jag ska fortsätta påverka i vår tids viktigaste frågor om skog, hav och klimat och se till att politiker, företag och individer fattar så bra beslut som möjligt under året, säger han.

Många naturvänner har under åren lagt grunden för sitt miljöengagemang i Fältbiologerna. Johan Andersson ger exempel på konkreta segrar som föreningen uppnått sedan 1947.

– Till exempel var vi avgörande för att panten infördes i Sverige, innan slängdes burkar som avfall. De senaste åren har vi skyddat olika skogsområden som till exempel Ojnareskogen med över 270 rödlistade arter och Verleskogen i Västra Götaland.

När Fältbiologerna bildades låg fokus på att studera naturen ute i fält och sprida kunskap om den via föreläsningar och exkursioner. Många medlemmar var intresserade av fågelskådning och flera stora ringmärkningsstationer har sitt ursprung i unga fältbiologers egenkonstruerade fågeltorn.

Vad gör Fältbiologerna i dag?

– Vi är en förening som utgår från medlemmarna, man kan ge sig ut i naturen eller manifestera och driva politiska frågor och komma på våra nationella träffar. För närvarande har vi grupper som arbetar med skog, hav och klimatfrågor. Det kan handla om skydda utrotningshotade djur i svenska skogar eller att skriva debattartiklar om att minska utsläppen av växthusgaser, säger Johan Andersson.

Föreningens slogan är att vara ute i naturen och inne i debatten.

– Vi är ute i naturen, upplever och undersöker den. Då är det är ett väldigt naturligt steg att göra något för att den inte ska förstöras. Vår spetskompetens är att vi känner naturen.

Fältbiologerna är helt självorganiserade av unga. Något som är en styrka och gör att medlemmarna kan växa på ett personligt plan, menar Johan Andersson.

– Många har en oro över om de måste veta allt om biologi och ornitologi för att ge sig ut. Men sådant lär man sig hos oss och man växer genom sina uppdrag. Vi uppnår ofta en positiv utveckling hos varje person som engagerar sig genom ledarskapet och kunskapen om naturen som brukar betyda väldigt mycket.

Fakta: 

Startade med ett brev på posten

Fältbiologerna bildades 1947 efter att ett kuvert från Holland landat i Naturskyddsföreningens brevlåda i Stockholm. Avsändaren var en nederländsk ungdomsorganisation för naturstudier. De undrade om det fanns ungdomar i en svensk organisation som ville delta i ett internationellt läger.

Någon liknande organisation saknades i Sverige men brevet nådde till slut några ungdomar som beslutade sig för att bilda en. Det blev Sveriges Fältbiologiska ungdomsförening.

Fältbiologerna har i dag omkring 2 000 medlemmar som är engagerade i 22 klubbar runt om i landet.

Källa: Fältbiologerna

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu