Ta vara på skörden | Skånes Fria
  • En stor squash gör chokladkakan saftig.
  • Summer pudding är ett enkelt och klassiskt brittiskt recept där du kan ta vara på bär som vinbär, krusbär, hallon och björnbär – även frysta.
  • Detta snabba pajtäcke är både enkelt och gott, och blir bra även med veganska ingredienser.
Landets Fria

Ta vara på skörden

Landets Fria tipsar om hur du gör örtsalt, bakar squashkaka eller gör efterrätter på höstskörden.

Många i Sverige skördar just nu det sista från sina odlingar, medan andra har ett tag kvar på säsongen. Oavsett vilket kommer här lite inspiration för hur du kan ta vara på de sista bären, frukten, örterna och grönsakerna, bland annat några klassiska brittiska recept.

Fakta: 

Örtsalt

Om du aldrig har testat att göra eget örtsalt kan det verkligen rekommenderas! Ett enkelt och trevligt sätt att ta vara på både örter och grönsaker. Passa till exempel på att klippa ner örterna i trädgården innan vintern tar dem.

Blanda ingredienser som du vill men tänk på att ha med både örter och gott om saftiga grönsaker. Var försiktig med starka smaker som libbsticka, pepparrot, mynta, koriander och chili – eller gör till exempel ett specifikt chilisalt!

Tänk på att inte mixa saltet i matberedaren – det är inte bra för knivarna. Det går också att torka saltet på en varm plats i hemmet i några dagar men det är större risk då att det möglar.

Du behöver:

  • Örter som dill, gräslök, persilja, timjan, basilika, salvia, rosmarin, oregano, mejram – helst färska men det går också bra med torkade eller frysta
  • Gärna lite libbsticka men inte för mycket
  • Grönsaker som lök, vitlök, lökblast, purjolök, morot, tomat, stjälkselleri, rotselleri, paprika, äpple, svamp
  • Gärna gröna blad som nässlor och kirskål
  • Salt – ungefär 1 dl till 4 dl örtmos

Gör så här:

Rensa örterna men skölj dem helst inte. Rensa grönsaker, blad och svamp och skär dem vid behov i mindre bitar.

Lägg örter och grönsaker i matberedaren och mixa till ett hyfsat slätt mos. Tillsätt eventuellt lite vatten vid behov.

Rör ner saltet för hand. Bred ut röran i en långpanna.

Torka i ugnen på 50 grader med luckan lite på glänt. Rör ungefär en gång i halvtimmen.

Se till att örtsaltet är kruttorrt. Det tar flera timmar.

Mortla det torkade saltet om du vill. Häll upp i rena, torra burkar.


Summer pudding

Cirka 8 portioner

Väldigt enkel, smakrik och annorlunda efterrätt som låter dig ta vara på bär som vinbär och krusbär på nytt sätt. Komplettera med exempelvis smultron, hallon, blåbär, björnbär och jordgubbar. Det fungerar även med frysta bär.

Du behöver:

  • 1,25 kilo blandade bär
  • 3 msk vatten
  • 175 g socker
  • 7 skivor vitt bröd

Gör så här:

Skölj och rensa bären. Ställ undan eventuella jordgubbar.

Värm socker och vatten tills sockret löst sig. Koka i en minut. Häll sedan i alla slags bär utom jordgubbar. Låt puttra på låg värme i tre minuter och rör ett par gånger under tiden. Bären ska mjukna men inte mosas till oigenkännlighet. Häll dem i en sil över en skål och behåll saften.

Ta en skål eller form som rymmer 1,25 l. Klä den eventuelt med plastfolie, med 15 centimeter runt omkring, så att det blir lättare att få ut efterrätten.

Skär av kanterna på brödet. Doppa varje skiva i bärsaften och använd dem för att klä formen. Lägg en skiva längst ner och skär till trianglar och rektanglar som passar någorlunda för att fylla sidorna. Behåll en skiva och dela den i två trianglar.

Blanda bären med eventuella jordgubbar och fyll formen med frukt. Avsluta med de två sista brödtrianglarna. Häll över det sista av saften. Täck eventuellt med plastfolien.

Täck efterrätten med ett fat i samma storlek och pressa ner den med ett par (fyllda) konserv- eller syltburkar för att pressa ut saften ytterligare i brödet.

Ställ i kylen i minst sex timmar eller över natten.

Vid servering, ta bort fatet och öppna ev. plastfolie. Lägg ett serveringsfat över formen och vänd ut på fatet. Servera gärna med vispad grädde och eventuellt några extra bär.


Zucchini chocolate cake

En kryddig och lite annorlunda chokladkaka där squashen gör kakan saftig utan att ge smak.

Du behöver:

  • 450 g vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 2 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 175 g smör eller margarin
  • 400 g socker
  • 3 ägg
  • 2 tsk vaniljessens eller vaniljsocker
  • 2 tsk rivet apelsinskal
  • 125 ml mjölk
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 125 ml solrosfrön
  • 5 dl grovriven squash

Gör så här:

Sila ner mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor bunke.

Rör ihop fett och socker. Rör ner ett ägg i taget, sedan vanilj, apelsin, mjölk, kanel och kardemumma.

Häll ner detta i mjölblandningen, tillsätt solrosfrön och squash och rör försiktigt tills allt är blandat.

Häll ned i en smord (och gärna bakplåtspapperklädd), rejäl kakform, gärna en springform.

Baka i omkring 1 timme och 15 minuter på 180 grader. Testa efter en timme med provsticka. Den kan också behöva längre tid.

Låt svalna i formen i en kvart innan du vänder ut den.


Gooseberry/rhubarb fool

Cirka 4 portioner

Du behöver:

  • cirka 3–4 dl rabarber eller krusbär
  • ett par matskedar vatten
  • lagom med socker
  • 1 dl kall, tjock vaniljkräm
  • 1 dl vispad grädde

Gör så här:

Koka upp munsbitar av rabarber, eller krusbär, på låg värme i en kastrull med någon matsked vatten och lagom mycket socker för att det fortfarande ska vara syrligt, men inte outhärdligt, tills frukten mjuknat. Det ska vara så mjukt att du skulle kunna äta det som det är.

Låt svalna ordentligt.

Gör vaniljkräm, blanda enligt anvisningar på paketet eller köp färdig.

Vänd försiktigt ned vaniljkräm och vispad grädde i frukten. Låt stå kallt åtminstone någon timme före servering.

Kan serveras med mer vispad grädde om du vill.


Frasig paj

Cirka 4 portioner

Jättegod och enkel topping till exempelvis äpplen, rabarber, plommon eller bär.

Du behöver:

  • 4–5 äpplen eller motsvarande mängd av exempelvis rabarber eller bär
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • glass/grädde/vaniljsås att servera till

Gör så här:

Tvätta, skala/ansa och skär frukten i bitar. Häll i en 20 cm form.

Smält smöret, ta bort från värmen och rör ner övriga ingredienser. Klicka ut blandningen över frukten.

Tillagas cirka 30 minuter i 200 grader. Servera gärna med glass/grädde/vaniljsås.

Rekommenderade artiklar

Omställningsskola gör succé

Det har blivit en lyckad start för Holma folkhögskola – Sveriges första folkhögskola med omställningsprofil.

Landets Fria

Ny ekoby får 1,6 miljoner

Den planerade R:ekobyn i skånska Röstånga har just fått 1,6 miljoner kronor i Leader-pengar från EU.

Landets Fria

© 2017 Skånes Fria