Göteborgs Fria

Arbetet pågår på bred front

Parallellt med att Stadskansliets arbete inleds arbetar även Bräcke Diakoni med att se vad som gjorts och vad som kan göras för att hjälpa funktionshindrade kvinnor som utsätts för våld och övergrepp.

Bland funktionshindrade kvinnor finns ett stort mörkertal när det gäller våld och övergrepp, men i tidigare undersökningar har ingen gjort mer än att konstatera problemet. Bräcke Diakoni har nu tillsammans med ett antal handikapporganisationer fått pengar av allmänna arvsfonden och brottsofferfonden för att genomföra en förstudie i vad som skulle kunna göras i ett större projekt.

- Det är aldrig någon som har gjort något praktiskt för att öka stödet till funktionshindrade kvinnor som utsätts för våld. Till exempel har kvinnojourerna i dag dåliga möjligheter att ta emot funktionshindrade, säger Elisabet Ljungström på Bräcke Diakoni.

Av ekonomiska skäl finns det ingen möjlighet för Bräcke Diakoni att bedriva ett permanent stödarbete framöver.

- I framtiden måste det finnas finansiärer om utsatta funktionshindrade ska kunna få ett varaktigt stöd, säger Karin Torgny som nu tillsammans med Kerstin Kristensen jobbar med förstudien fram till någon gång i vår.

Bräcke Diakoni har redan nu etablerat kontakt med stadskansliet och ett samarbete ska upprättas, framför allt till våren då arbetet förhoppningsvis har gett resultat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Homosexualitet finns inte i gymnasiets läroböcker

Homosexualitet ignoreras helt i gymnasiets läroböcker på samhällsvetenskapliga programmet. Det har lärarstudenterna Anna Mellgren och Angelica Simonsson kommit fram till efter att i en D-uppsats ha granskat tre välanvända läromedel.

Göteborgs Fria

Göteborg pilotkommun i nytt projekt

Regeringen har gett skolverket i uppdrag att granska läroböcker för att se i vilken omfattning och på vilket sätt de avviker från läroplanens värdegrund. Dessutom är Göteborg en av pilotkommunerna i EU-projektet Under Ytan som leds av myndigheten för Skolutveckling och syftar till att synliggöra olika sexualiteter i skolan.

Göteborgs Fria

Ökat engagemang med direktdemokrati

Av en rapport från skolverket framgår det att elevinflytandet på många av Göteborgs gymnasieskolor upplevs som mycket litet. Den representativa elevdemokratin kunde må bättre. På Schillerska, där man gått mot direktdemokrati, är engagemanget större.

Göteborgs Fria

Ett nytt sätt att bo ihop

För ett och ett halvt år sedan flyttade de första i boendeföreningen Majbacken in i ett hyreshus vid Chapmans torg. Nu hyr de 14 av fastighetens 28 lägenheter och på sikt ska de ta över alla.

Göteborgs Fria

Elevråd vill inte hyra ut till kvinnoprästmotståndare

Elevrådet på Schillerska gymnasiet är starkt kritiskt till att Missionsprovinsen förra helgen fick hålla ett möte i skolans aula. På mötet prästvigdes sex män i rörelsen som är uttalat kvinnoprästfientlig.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu