Undanta ensamkommande flyktingbarn från Dublinförordningen! | Skånes Fria

Debatt


Asylgruppen Malmö
Skånes Fria

Undanta ensamkommande flyktingbarn från Dublinförordningen!

I förra veckan berättade Malmö Fria att allt fler flyktingbarn går under jorden. Nu tar Asylgruppen i Malmö upp debatten.

Migrationsverket tillämpar Dublinförordningen. Enligt den ska en asylansökan prövas i det första land en asylsökande satt sin fot. Första anhalt in i Europa är för många människor länder som Grekland, Malta och Italien, samtliga ökända och starkt kritiserade för sitt undermåliga flyktingmottagande. Migrationsverket väljer ändå att skicka tillbaka ensamkommande flyktingbarn dit. Detta anser vi strider mot FN:s barnkonvention.

Flera av barnen har efter mottaget beslut från Migrationsverket eller vid rädsla för att skickas tillbaka till ett annat Dublinland, uppvisat ångest, apati, självskadebeteende och självmordsbenägenhet. Många avviker från sina transitboenden. Dublinförordningen tvingar med andra ord dessa barn återigen till flykt, tillbaka till en osäker och otrygg vardag.

Asylgruppen träffar en del av de barn som väljer att gömma sig. De behöver mycket stöd. Det handlar om trygga boenden, pengar till nödvändigheter som mat och kläder. Rätt till skolgång och fritidsaktiviteter. De behöver även juridisk hjälp.

Därför måste vi kämpa. Och det gör vi. Faktum är att det finns ett utbrett motstånd, bland vårdpersonal, personal på boendena, i kyrkor, i människorättsorganisationer och bland engagerade privatpersoner. Men vi måste bli fler. Asylgruppen hoppas att många organisationer, föreningar och privatpersoner kan samlas runt denna fråga för att sätta press på ansvariga politiker och myndigheter.

Vi har nu startat kampanjen Låt barnen stanna! Vi kräver att ensamkommande barn helt undantas Dublinförordningen och får sina asylskäl prövade i Sverige.

Låt oss agera nu!

Rekommenderade artiklar

© 2019 Skånes Fria