Ung curator utforskar C-salen | Skånes Fria
Skånes Fria

Ung curator utforskar C-salen

Konsthallen har fått en ny experimentell konstscen. Dorothea Jendricke står näst i tur att ta rummet i besittning.


– När jag blev erbjuden att utforma en utställning i Malmö Konsthall fick jag nästan mardrömmar. Konsthallen är stor och min budget liten, därför blev jag lättad när jag fick reda på C-salens storlek, säger Dorothea Jendricke när vi träffas på Malmö Konsthall.

Tanken med C-salen är att rummet med sina 100 kvadratmeter ska utgöra en kontrast till konsthallens 2000 kvadratmeter stora rum. Men rummet ska också erbjuda nya och annorlunda utställningsmöjligheter.

– Det viktiga är inte salens storlek, utan idé och innehåll, säger Jacob Fabricius, chef för Malmö Konsthall.

Under året kommer konsthallen presentera tre olika curatorers val. En curator ansvarar för utställningens koncept, val av konstnärer, samt budget och pedagogisk information. I C-salen presenteras under året även tre utställningar med konstnärerna Anna Molska, Anna Strand och Amalia Pica.

– Vi visar tre yngre konstnärer som alla är i 30-årsåldern. På det sättet kan man säga att det är rätt oetablerat. Men vi testar också att samarbeta med olika institutioner, säger Jacob Fabricius, chef för Malmö Konsthall.

Den första utställningen i C-salen är ett samarbete mellan Malmö Konsthall och konsthallen Gl Holtegaard utanför Köpenhamn som visar var sin del av utställningen. För utställning nummer två har konsthallen samarbetat med Far away so close, en ideell förening som arbetar för att skapa samarbeten mellan regionens konstscen och internationellt verksamma curatorer.

– Jag tycker det är väldigt intressant att samarbeta med Far away so close, en liten grupp av självorganiserade curatorer. Det är ett nytt sätt för oss att experimentera, säger Jacob Fabricius.

Idén bakom Far away so close är att undersöka hur institutioner och frilansande curatorer kan samarbeta genom mobila residency program, där internationella curatorer arbetar på väl ansedda institutioner i Öresundsregionen.

Konstinstitutionen bestämmer budget och tidsperiod för en utställning. Utifrån det söker och handplockar Far away so close frilansande och internationellt verksamma curatorer.

– Man kan säga att det är en slags matchmaking, säger Linda Rydberg, en av föreningens två konstnärliga ledare.

Idén med programmet är att curatorerna och det lokala konstlivet ska skapa nya kontaktnät. Just nu agerar föreningen som stöd åt två curatorer. Sonia Dermience som samarbetar med Ystad Konstmuseum, och Dorothea Jendricke som ska ställa ut i nya C-salen.

– Det är spännande att konsthallen startar det här utrymmet. Det är väldigt nödvändigt att kunna jobba snabbare i mindre skala och med kortare planering. Och en fantastisk möjlighet för en ung curator att få tillgång till en så välrenommerad institution, säger Linda Rydberg.

I dagarna anlände Dorothea Jendricke till Malmö för att påbörja sitt två månader långa program. Under vistelsen i Sverige kommer hon förutom att planera utställningen och en katalog, även träffa konstnärer, gallerister och företrädare för olika konstinstitutioner i Öresundsregionen.

Dorothea Jendricke menar att det är tack vare Far away so close som hon över huvud taget kan ställa ut i konsthallen.

– Utan deras hjälp hade konsthallen inte bjudit in mig, även om jag hade klarat av att producera utställningen på egen hand, säger Dorothea Jendricke.

Simon Denny och Mario Garcia Torres är redan klara för utställningen.

– Det är två konstnärer från en yngre generation som jag har följt under en tid.
Utställningen som öppnar den 4 mars kommer att heta Throwing Three Balls in the Air to Get a Straight Line, som refererar till ett konstverk med samma namn av John Baldessari, en av förgrundsgestalterna inom konceptkonsten.

– Jag är inte så förtjust i att som curator gå in och agera redaktör och sätta titlar, jag gillar att ge titlar som refererar till andra konstverk. Baldessaris konstverk diskuterar konstproduktion på ett humoristiskt sätt, säger Dorothea Jendricke.

Rekommenderade artiklar

Stad Solidar vill bygga bort gentrifieringen på Möllan

Ödetomten vid Folkets park har förvandlats till en interaktiv konstinstallation och bostäder, ett Folkets hus, en skateramp och en konsthall poppar upp som svampar ur jorden. Stad Solidar protesterar mot ett Möllan i förvandling.

Hela världen i konstnärernas tält

Säg Rosengård och många tänker förort, trångboddhet och en hög andel utlandsfödda och arbetslösa. Ett pågående konstprojekt i Rosengård vill visa andra sidor av förorten.

”Män borde ge villkorslös kärlek”

I början av serietecknarkarriären trodde Liv Strömquist att det hon försökte säga redan var självklart för en tänkt läsekrets, och att det feministiska budskapet skulle vara för extremt för samhället i stort. Hon trodde fel.

Lilith kritiskt till räddningspaket

Nedläggningshotade Lilith Performance Studio kan få fortsatt stöd - på villkor att Lilith utvecklar sin verksamhet även i Lund. Något som verksamhetens konstnärliga ledare Elin Lundgren inte alls lockas av.

© 2019 Skånes Fria