Hallå där Mårten Strömquist... | Skånes Fria
Skånes Fria

Hallå där Mårten Strömquist...

...en av arrangörerna bakom Nördcafé som startar fredag 29 januari.


Vad är ett nördcafé?
– Det är en möjlighet för en nörd att för en gångs skull få breda ut sig, att för en gångs skull få slippa höra ”det där orkar vi inte höra på” och ”nu har du hållit på tillräckligt länge”. Man får en egen kväll där man kan berätta om sitt intresse.

Varför kör ni i gång det här?
– Det finns ett nördcafé på Tekniska Museet i Stockholm, men det verkar vara för tekniknördar. Idén kommer från Ingemar Johnn som är med i Glokala folkhögskolans projektverkstad. Han ville ha ett nördcafé, men där man kan vara nörd inom vilket område som helst.
 
Vilka personliga egenskaper krävs för att man ska bli en nörd?
– Man måste ha en passion för sitt område. Det är också möjligt att det finns något tvångsmässigt med det, att man till exempel inte kan sluta fotografera vattentorn eller vad det nu är. Från början har man nog sett nörden som något negativt, men på senare år har det har skett en attitydomsvängning. I datavärlden finns det nördar som har åstadkommit fantastiska saker. Nörden har nog blivit mer accepterad.

Det talas allt mer om kvinnliga nördar. Hur kommer spridningen att se ut under era kvällar?

– Sinnebilden av nörden är väl en gammal man som samlar på ånglok. Vi är jätteintresserade av att vidga kretsen. Vi håller på med en lista inför våren, och förmodligen blir det en kvinnlig nörd andra gången. Det har visat sig vara lite svårt att få folk att binda upp sig vid ett visst datum. Jag fick själv hoppa in som första nörd.
 
Du ska prata om geometri, natur och människa och om al-Khwarizmi, Fibonacci, gyllene snittet, fraktaler och moriska mönster. Varför?
– Geometri har kopplingar till konst och former i naturen och det har jag varit väldigt intresserad av de senaste 20–30 åren och skrivit och föreläst om. Intresset avtar inte, även om jag ibland nästan önskat att det skulle göra det.

Fakta: 

<h2>Nördcafé äger rum sista fredagen i varje månad på Café Rasmus på
Sevedsplan. Vid första tillfället ritar och berättar Mårten Strömquist
om sitt intresse för geometri. Efteråt ges det tillfälle att själv
skapa geometriska mönster. Ta med dig penna, sax, linjal och limstift.</h2>

Rekommenderade artiklar

Stad Solidar vill bygga bort gentrifieringen på Möllan

Ödetomten vid Folkets park har förvandlats till en interaktiv konstinstallation och bostäder, ett Folkets hus, en skateramp och en konsthall poppar upp som svampar ur jorden. Stad Solidar protesterar mot ett Möllan i förvandling.

Hela världen i konstnärernas tält

Säg Rosengård och många tänker förort, trångboddhet och en hög andel utlandsfödda och arbetslösa. Ett pågående konstprojekt i Rosengård vill visa andra sidor av förorten.

”Män borde ge villkorslös kärlek”

I början av serietecknarkarriären trodde Liv Strömquist att det hon försökte säga redan var självklart för en tänkt läsekrets, och att det feministiska budskapet skulle vara för extremt för samhället i stort. Hon trodde fel.

Lilith kritiskt till räddningspaket

Nedläggningshotade Lilith Performance Studio kan få fortsatt stöd - på villkor att Lilith utvecklar sin verksamhet även i Lund. Något som verksamhetens konstnärliga ledare Elin Lundgren inte alls lockas av.

© 2019 Skånes Fria